Üzleti tippek

E-mail a földönkívülieknek

A Yahoo által támogatott Mails to Space program lehetővé teszi, hogy bárki szerte a világon fotókkal kiegészített személyes elektronikus üzenetet küldjön a földönkívülieknek.

Az univerzumban galaxisok millióiban csillagok milliárdjai vannak. Ezt figyelembe véve a nagy számok törvénye alapján szinte biztosan van olyan csillagrendszer, amelynek bolygóin értelmes élet van. Az emberiség egyik legrégibb vágya, vagyis a kapcsolatfelvétel és a találkozás földön kívüli intelligenciákkal lehet, hogy hamarosan megvalósul, ugyanis ezúttal elektronikus levél útján bárki felveheti a kapcsolatot E. T. rokonaival.

A Yahoo néhány napja kezdte el gyűjteni az e-maileket és a tervek szerint szeptember 12-én a világ egyik legnagyobb parabolaantennájának segítségével – amely a Német Légi- és Űrhajózási Központban található -, elküldik a csokorba fogott üzeneteket a világűrbe. “A célpontunk a 61 Cygni B naprendszer a Hattyú csillagképben. A jelet 150 millió wattos teljesítménnyel fogják elküldeni a 10 500 MHz-es frekvencián, mert így egyrészt fotókat is lehet problémamentesen továbbítani, másrészt így biztosítva van, hogy az üzenetcsokor biztosan célba ér és a jel erősségét nem csökkenti le a Föld légköre” – nyilatkozta Karl Meizer, a Marburgi Egyetem professzora.

“Az érdeklődés világszerte óriási. A projektet vasárnap hirdettük meg és azóta több ezer e-mailt és fotót kaptunk” – számolt be a részletekről Patricia Rohde, a Yahoo Németország szóvivője, aki elismerte, hogy kétséges az akció sikere. A probléma csupán annyi, hogy a 61 Cygni B csillagrendszer a Földtől 11,4 fényév távolságra van és a jel útja előreláthatólag tizenegy évig és öt hónapig fog tartani. Mindez azt jelenti, hogy ha netán azonnal válaszolnának, azt a feladók csak közel 23 év múlva kapnák meg.

Nem ez az első hasonló jellegű kapcsolatfelvételi próbálkozás a földönkívüliekkel. A MindComet amerikai cég korábban lehetővé tette, hogy a BloginSpace szolgáltatás keretében bárki az űrbe is elküldhesse naplóját. 1974 novemberében pedig a Puerto Ricóban található arecibo-i rádióteleszkóppal (amely a világ legnagyobb ilyen berendezése) küldtek a tudósok rádióüzenetet a világűrbe. “Bár nem tudjuk, sikerrel járunk-e, mindenesetre mókás elképzelni, hogy egy E. T. kézhez kaphatja az e-mailünket.” – mondta a Golem német hírportálnak Vinton Gray Cerf matematikus, akit sokan az “internet atyjának” is tartanak, és a SETI-program ellentétének nevezte az új projektet. Cerf és társai jelenleg egyébként egy úgynevezett Interplanetáris Hálózat (IPN) megvalósításán dolgoznak, amely a jövőben a bolygóközi kommunikáció egyik szabványává válhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik