Üzleti tippek

Újdonságok a Canon őszi palettájáról

A Canon igazán lenyűgöző őszi kollekciót jelentett be a napokban. A kilenc digitális modell között akad belépő szintű és profiknak szánt készülék egyaránt.


PowerShot IXUS i Zoom



Újdonságok a Canon őszi palettájáról 1

Nem nagyobb egy mobilnál


Az újdonságok legkisebbje a mobiltelefon méretű PowerShot IXUS i Zoom. Elődjétől az IXUS i5 től csupán lekerekített formáiban különbözik, valamint abban, hogy ezt a típust már 2,4x-es optikai zoommal látták el. Az 5 megapixel felbontású IXUS i Zoom koromfekete, szahara arany, vörösáfonya és “ultra-ibolya” színekben lesz kapható ősztől.


Canon PowerShot A410



Újdonságok a Canon őszi palettájáról 2

3 megapixeles gép kezdőknek

A PowerShot A400 utódja az A410 modell, mely 3 megapixeles felbontása mellé a legmodernebb DIGIC II. Processzort és kissé hosszabb, (3,2x-es) zoomot kapott. Újdonság még a kisebb méretű, kissé áttervezett kinézetű váz és az 5 pontos autofókusz is, az előd 9 pontos fókuszához képest . A PowerShot A410 az olcsó kategóriában mozog majd.

Canon Powershot A610 és A620



Újdonságok a Canon őszi palettájáról 3

A két hasonló modell egyike


Az idehaza is rendkívül népszerű Powershot A95 is utódokra lelt. Az A610 és A620-ra keresztelt szerkezetek 5 és 7 megapixeles felbontást tudnak 4x-es optikai zoom mellett (35-140 mm-rel ekvivalens). A két modell közötti különbség ezen kívül csak a sorozat sebességében mutatkozik, ugyanis az A610 2,4 az A620 pedig 1,9 fps sebességű képsorozatra képes, a memóriakártya teljes kapacitása terhére.

Mindkét gép az előd kihajtható LCD-jét örökölte, amely esetükben 2″ képátlójú. A fotók feldolgozásáért DIGIC II processzor felel és mindkét fényképezőgéppel rögzíthetünk videót hanggal, melynek mérete maximum 640×480 képpont, sebessége pedig 30 fps lehet. A 9 pontos autofókusz, vagy az 1cm-es makroközelpont is sajátossága ezen masináknak. A számítógépes kommunikáció USB 2.0 Hi Speed kapcsolattal lehetséges. Az A610 és A620 megjelenése néhány hét múlva esedékes.

Canon S80



Újdonságok a Canon őszi palettájáról 4

A 8 megapixeles


Az S-sorozat vezető modellje az S80 lesz, amely 8 megapixeles felbontással és egyészen egyedülálló, 1024×768 képpontos videófelvételi képességgel rendelkezik. Ebben a méretben azonban csak 15 fps sebességgel használható a gép, de kisebb videófelbontást választva elérhető a 30 fps is.

A gép elődjéhez hasonlóan meglehetősen nagy, 28 mm ekvivalens látószöget biztosít. Hátsó kijelzőjének méretét 2,5″-re növelték és e gépben is DIGIC II feldolgozó processzort, valamint USB 2.0 kapcsolatot találunk. Némi visszalépés azonban, hogy a választható képformátumok közül ez alkalommal kimaradt a RAW mentésének lehetősége.

Canon IXUS 55 és IXUS 750



Újdonságok a Canon őszi palettájáról 5

A középkategóriások egyike


A Canon ultrakompakt szériáját jelentő fémvázas IXUS család az IXUS 55 és IXUS 750 modellekkel gazdagodott. Az 5 és 7 megapixeles fényképezőgépek 640×480 képpontos, 30 fps sebességű videófelvételre képesek, optikai zoomátfogásuk 3x-os. Az IXUS 55 3 cm-es, nagyobb társa 5 cm-es makró közelponttal büszkélkedhet.

Természetesen mindkét gépben DIGIC II processzor működik és az új trendnek megfelelően nagyobb, 2,5″ méretű LCD-t kaptak. A fényképezők SD-memóriakártyát használnak, melyből a kisebb modellhez 16 MB-os, a nagyobbhoz pedig egy 32 MB-os jár. A csomag része a lítium-ion akkumulátor és a hozzá való töltő is.

Canon EOS 5D



Újdonságok a Canon őszi palettájáról 6

A félprofi tükörreflexes


Nagy találgatás előzte meg a Canon legújabb DSLR-jének, az EOS 5D jöttét, és a pletykáknak igazuk volt. Az 5D egy új kategóriát teremtett a digitális tükörreflexes fényképezőgépek piacán, kitöltve a professzionális és a középkategóriás gépek közötti űrt.

Legfontosabb tulajdonsága, hogy egy viszonylag kompakt méretű (nagyjából EOS 10D-20D nagyságú) vázba teljes kisfilmes képkocka méretű, azaz nagyjából 36×24 mm-es képérzékelőt szereltek. Ezzel a DSLR gépek legtöbbet szidott hátrányát, a kisebb érzékelő miatti szűkebb képkivágást elfelejthetjük. Emiatt a kisebb képkört rajzoló EF-S szabványú objektívek ezen a gépen nem használhatók, csak a Canon hagyományos EF optikái.

Az érzékelő felbontása 13,3 millió pixel, melyből 12,8 megapixel a hasznos képpontok száma. Az 5D-nél választhatunk spot fénymérést is az eddigi három mérési mód mellé, a kereső mattüvege pedig a profi gépekhez hasonlóan cserélhető lesz. Szintén a komolyabb gépeket idézi, hogy nem találunk rajta beépített vakut, kimaradtak a témamódok, az AF segédfény és opcionális Wi-Fi vezetéknélküli kapcsolattal is használható lesz. Az LCD-t természetesen itt is megnövelték, mégpedig 2,5″ méterűre, az USB-kapcsolat pedig 2.0-s

A sorozatban készíthető képek sebessége a hasonló full frame-es gépek 3 fps-ét idézi, a képek száma azonban 60 jpg vagy 17 raw fájl lehet. Az érzékenység beállítása is finomabb, mivel egész fényértékek helyett 1/3-os lépésekben is állítható. A 20D-nél megszokott 9 mezős autofókusz rendszer maradt, kiegészült azonban 6 láthatatlan mérőmezővel. A képparaméterek állítása a 20D-nél szélesebb körű és az 5D-ben is megtaláljuk a Canon új Picture Style effektjeit.


Canon EOS-1D Mark II N



Újdonságok a Canon őszi palettájáról 7

Csak profiknak!


Kismértékű változáson esett át a Canon professzionális digitális szériájának egyik modellje az EOS 1D MK II is. Az új változat az 1D Mark II N nevet kapta.

Az új gép elődje 8 megapixeles szenzorát és 8,5 kép/másodperces sebességét örökölte, a sorozatban készíthető képek száma azonban 48 jpg vagy 22 raw formátumú kép lehet – az elődnél ez 40-20 volt. Kisebb változás még, hogy a hátsó LCD mérete 2″-ről 2,5″-re nőtt, a két foglalatos CF és SD memória támogatás pedig lehetővé teszi a kombinált raw-jpg fájlformátumok külön kártyára mentését. Bevezetésre kerültek a Canon legújabb Picture Style effektjei is, amelyek az adott fotószituációhoz igazítják a képek feldolgozását.

Canon Speedlite 430EX


Újdonságok a Canon őszi palettájáról 8

Az új vaku a DSLR gépekhez tartozék

A bejelentett két DSLR fényképezőgéphez egy új vaku, a Speedlite 430EX is bejelentésre került.
Elődjéhez a 420 EX modellhez képest újabb AF segédfényt, kissé megnövelt teljesítményt, manuális állíthatóságot, teljes E-TTL II kompatibilitást, háttérkijelzőt és 40%-kal gyorsabb újratöltési időt kapunk.


Objektíven…


Újdonságok a Canon őszi palettájáról 9

A két új objektív egyike

Két új Canon objektívet is birtokba vehetnek majd a DSLR tulajdonosok. A Canon EF 24-105 mm F4.0L IS USM-et elsősorban a professzionális felhasználóknak szánja a gyár. A legújabb fejlesztésű képstabilizátor két állásba kapcsolható, így kiválasztható a stabilizálás síkja. Az objektív 20D és 350D gépeken 38-168 mm-nek megfelelő képkivágást ad, fényereje a teljes tartományban maximálisan F4, nagyítása 0,23-szoros. A 670 gramm tömegű, 83,8x107mm-es optika nem kompatibilis a Canon EX konverterekkel, szűrőmenetére 77 mm-es filter helyezhető.

A Canon EF 70-300 mm F4-5.6 IS USM a középkategóriát erősíti. A legújabb fejlesztésű képstabilizátora meglehetősen széles körben használható teleobjektívvé teszi. 20D és 350D fényképezőgépeken 112-480 mm-nek megfelelő képkivágást ad, teljesen kompatibilis lesz az E-TTL II vakufényméréssel és a képminőség javítására új lencsebevonatot kapott. Tömege 630 gramm, mérete 76,5×142,8 mm, nagyítása 0,26x-os lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik