Üzleti tippek

Szigorodnak az állami támogatás feltételei

Tovább keresik a kölcsönösen elfogadható formát a kormányzati, munkavállalói és munkaadói szakértők arra, hogy miként tehetők az állami támogatások, megrendelések feltételévé a rendezett munkaügyi kapcsolatok.

A szükséges jogszabály módosítások elveiről már júniusban elkezdődött a konzultáció az Országos Érdekegyeztető Tanács plenáris ülésén. Azóta szakértői vita keretei között keresik a megegyezés lehetőségét. Az újabb plenáris tárgyalásra valószínűleg szeptemberben kerül sor. A kormányzat képviselői az eddigi egyeztetéseken többször is hangsúlyozták: a feketemunkát lehet csökkenteni azellenőrzés, a büntetések szigorításával, de az érdekeltség javításával is. A rendezett munkaügyi kapcsolatok, mint követelmény ez utóbbi forma. Az állam ugyanis csak azoknak kíván támogatást, közmegrendelést, azaz előnyt nyújtani, akik jogkövetők, akik az előírásoknak eleget téve csak munkaszerződéssel alkalmaznak dolgozókat, és megfizetik a közterheket.

A munkaadói érdekképviseletek kifogásolták, hogy az eredeti kormányzati előterjesztés csak a magyar vállalkozások részére írná elő a követelményeket, a Magyarországon működő külföldi cégekre nem. A kormányzat szerint viszont található olyan jogi megoldás, amely valamennyi Magyarországon tevékenykedő munkaadóra vonatkozóan érvényesíti ezeket a szabályokat.

A munkaadói érdekképviseletek szerint csak bizonyos átmenettel lehet majd bevezetni ezeket a szigorításokat. Lehetővé kell tenni azt is, hogy az új feltételeket már a támogatási vagy közmunka pályázat beadása előtt mérlegelhessék a munkáltatók.

A kormányzati szakértők szerint erre is található majd megoldás, fokozatosan érvényesítve a szigorítást, lehetőséget adva a felkészülésre, a sikeres gyakorlati alkalmazásra.

A munkaadói oldal kifogásolta azt is, hogy az előterjesztésvalamennyi munkaügyi jogszabálysértést egyformán büntetne. Szerintük ez nem helyes, súlyozni kellene. Az oldal a szankcionálást csak azon munkaadói kötelezettség nem teljesítésénél tartja csak indokoltnak, amelyeknél egyértelműek a szabályok. Így például a munkabiztonsági képviselő választását, a konzultációs fórumot megtartását, valamint a munkaszerződés alkalmazását illetően.

A munkaadói oldal szerint az sem mindegy, hogy ezer foglalkoztatottból gynél nincs munkaszerződés, vagy harminc dolgozó közül 25-nél. A két esetet nem kehet ugyanúgy büntetni. A kormányzati szakértők késznek mutatkoztak arra, hogy erről is egyeztessenek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik