Üzleti tippek

Pörög az építőipar

Az építőipari termelés volumene 2005 júniusában kiigazítatlan adatok szerint, illetve munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 24,8 százalékkal nőtt 2004 júniusához képest. A növekedés továbbra is elsősorban az út- és autópálya-építési munkáknak köszönhető.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb kimutatása szerint a termelés az év első hat hónapjában 13,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Júniusban a termelés szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva 7,5 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz viszonyítva.
A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épület és egyéb építmény építése júniusban 35,3 százalékkal, évkezdettől 21,9 százalékkal emelkedett. Az épületgépészeti szerelés júniusban 7,4 száazlékkal, az év első hat hónapjában 9,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Az építőipari termelés 2005 első hat hónapjában valamennyi régióban gyarapodott. A legnagyobb mértékben, 23,6, illetve 20,1 százalékkal a közép-magyarországi és az észak-alföldi székhelyű szervezetek növelték termelésüket.

Az év első hat hónapjában az építőipari vállalkozások összesen 14,4 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, mint egy évvel korábban. 2004 júniusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 3,2 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 3,6 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havinál 0,8 százalékkal voltak alacsonyabbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik