Üzleti tippek

A „Nagy Testvér” figyel

Az Amazon.com A9 leányvállalata elindította A9.com Maps elnevezésű szolgáltatását, mely segítségével a felhasználók a térképen az általuk kiválasztott helyről készült fotókat nézhetik meg.

Lehet, hogy hamarosan bárki megnézheti, hogy mit csinálnak a hontalanok éppen most a New-York eldugott mellékutcáiban? Láthatjuk, hogyan sietnek sietnek dolgozni Dallasba a koránkelők? Bekukucskálhatunk az amerikai pillanatokba anélkül, hogy elhagynánk a budapesti dolgozószobánkat? Könnyen lehetséges.

A nagy térkép-versengésbe az Amazon is belépett, mégpedig egy egészen új koncepcióval. Az új térképszolgáltatásában fényképeket és térképeket olvasztott össze új kereső szolgáltatásában, mely virtuális barangolást kínál mintegy két tucat amerikai nagyvárosban. Ahelyett, hogy konkrét címet kellene megadni, csak a kívánt pontra kell kattintani a térképen és máris látható lesz a hely látképe – már amennyiben szerepel az adatbázisban. Ellenkező esetben ugyanis a legközelebbi, a képtárban megtalálható helyek közül választhat az érdeklődő – írja a CNet News.

Az oldalon lehetőség van továbbá útvonal ajánlatot kérni az indulási pont és a cél állomás megadását követően, ami a térképen rajzolódik be. A navigálás mellett természetesen zoomolásra is módunk van a térképen. Igaz, a pozicionálás még távolról sem mondható tökéletesnek, előfordul, hogy szétesik a kép. A szolgáltatás az interaktív térképeket ötvözi az A9 Block View technológiájával, lehetőség adva arra, hogy az egyes utcák mindkét oldalát meg lehessen tekinteni, gyakorlatilag 360°-ban, a digitális fényképezőgépekkel és GPS-szel felszerelt teherautó által készített felvételeken. A mintegy 35 millió fényképet az Amazon Yellow Pages keresője is használja, amely az üzletek címei és telefonszámai mellett róluk készült fotókkal is szolgál.

“Nem annyira a túlzott részletességre, mint inkább a valósághűségre törekedtünk a térképek elkészítésekor” – mondta Udi Manber az A9 vezérigazgatója a The State.comon. A cég még nem döntötte el milyen gyakran kívánja frissíteni képadatbázisát a jövőben. Az Amazon, a Google, és a Microsoft kiélezett versenyt folytat azért, hogy a lehető legjobb térképes szolgáltatást és helyhez kötött kereső eszközöket nyújtsák a világhálón.

Az A9 béta verziója bárki által kipróbálható a http://maps.a9.com/ címen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik