Üzleti tippek

Export áfa-csalások Fejér megyei vállalkozásoknál

Adócsalást leplezett le a vámhatóság több Fejér megyei vállalkozás export áfa-visszaigényléseit vizsgálva - közölte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP).

A Vám- és Pénzügyőrség Közép-Dunántúli Regionális Parancsnoksága az APEH Fejér Megyei Igazgatósága megkeresésére több Fejér megyei vállalkozás export áfa-visszaigénylésének utólagos ellenőrzését rendelte el.

A cégek bevallásaik szerint közel 3 milliárd forint értékű exportértékesítést bonyolítottak le, amelyek után több mint 730 millió forint áfa-visszaigénylést kezdeményeztek az adóhatóságnál.

A vámhatóság megállapította, hogy az érintett cégek áruit harmadik országokban nem vámkezeltették, illetve számos esetben a külföldi vámkezelések során jelentős számlaértékbeli különbséget fedeztek fel.

A vámhatóság a vizsgált cégek vezetői ellen csalás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tesz a Nemzeti Nyomozó Irodánál.

A VPOP közölte azt is, hogy a jövőben fokozza a vállalkozások ilyen irányú tevékenységének ellenőrzését.

A vámhatóság egy héttel korábban arról számolt be, hogy csaknem 380 millió forintos adócsalást leplezett le egy székesfehérvári vállalkozás export áfa-visszaigényléseinek ellenőrzése során. A cég több mint 1,5 milliárd forint exportértékesítés után 380 millió forint áfa-visszaigénylést kezdeményezett. A vámhatóság azonban megállapította, hogy a vevőként megjelölt cégeknek nem volt

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik