Üzleti tippek

Kész a 2006-os adótörvények kodifikált változata

A 2006. évi adójogszabályok kodifikált változata elkészült, a Pénzügyminisztérium a koalíciós pártok visszajelzését várja – tudta meg a Világgazdaság.

Az MSZP-nek és az SZDSZ-nek arról kell nyilatkoznia a napokban, hogy „mennyire sikerült átvezetni” a két párt közötti politikai megállapodást a jogszabálytervezetbe. Lapunk úgy értesült, hogy a kormánypártoknak még meg kell egyezniük abban, hogy jövő évtől milyen jövedelmekre terjesszék ki a négyszázalékos egészségügyi hozzájárulási kötelezettség (eho) fizetését.

A kabinet az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvényt január 1-jével módosítaná, s a javaslatot az adójogszabályokkal együtt tervezi benyújtani a parlamentnek. A lap információi szerint 50-60 milliárd forintos bevételt remél ezen intézkedéstől jövőre a költségvetés, ám a pontos szabályokban még nem állapodtak meg. A tavasszal bejelentett, az SZDSZ által „formájában” nem támogatott eredeti javaslat szerint a tőke- és osztalékjövedelem, az árfolyamnyereségből, az ingóság eladásából származó jövedelem, illetve ingatlan bérbeadása után kellett volna jövő évtől négyszázalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni, négyszázezer forintos felső határral. Ekkor még pár milliárd forintos bevételről nyilatkoztak a kormányoldalon. A jövő évi költségvetés tervezetét még nem tárgyalta a kabinet, még mindig a minisztériumok igyekeznek „feldolgozni” a Pénzügyminisztérium javaslatát jövő évi keretszámaikat illetően, amelyeket – mint már többször megírtuk – a kormányfő egyenként ismertetett a tárcák vezetőivel. A kisebbik koalíciós párt vezetői által is a minisztériumok számára „megszorító” költségvetésnek titulált büdzsé prioritásai a tervek szerint a következők lennének: több pénzt „otthagyni” az embereknél és a vállalkozásoknál, kistérségi együttműködés támogatása, oktatás, mezőgazdaság, kutatás-fejlesztés, innováció, olcsóbb állam, infrastruktúra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik