Üzleti tippek

Malajzia: terrorfenyegetés miatt korlátoznák a kártyás mobilokat

A 16 millió malajziai mobilfelhasználó többsége kártyás szolgáltatásokat vesz igénybe, amelyeket a kormány most az anonimitás adta a terrorfenyegetettség miatt szívesen megszüntetne – adta hírül a BBC News.

Biztonsági kockázatokra hivatkozva az évvégétől kötelező regisztrációt vezetnének be a telefontársaságok által kínált prepaid szolgáltatások esetében a maláj hatóságok.

„Az intézkedés fő oka a biztonság” – kommentálta a kormány vélekedését Lim Keng Yaik kommunikációs miniszter – „A nem regisztrált mobilok lehetőséget teremtenek a terrorcsoportok kommunikációjához, illetve egyre gyakrabban használnak ilyen készülékeket bombamerényletek elkövetéséhez is.”

A jelenleg igen népszerű kártyástelefonok felhasználóinak sokszor nincs bejelentett lakcíme mivel az országban nagy pusztítást végzett cunami után sokaknak még mindig nincs hol lakniuk.

A kormány azért is szeretne valamilyen szintű ellenőrzést gyakorolni a jelenleg kontrolálatlan mobilokra, mert az anonim telefonokat többször használták bűnözők rémhírek terjesztésére, pánikkeltésre az utóbbi időben.

Egyes csoportok azonban úgy vélik, hogy a rendelkezés mögött a kormány újabb személyes szabadságot korlátozó szándéka rejtőzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik