Üzleti tippek

A Microsofthoz folyhatnak az iPod utáni jogdíjak

Mivel az amerikai szabadalmi hivatal elutasította az Apple iPod interfész bejegyzésére irányuló kérelmét arra hivatkozva, hogy a Microsoft hasonló kérelmet nyújtott be korábban, előfordulhat, hogy az Apple-nek minden egyes eladott iPod után jogdíjat kell fizetnie a Microsoftnak.

Az Apple Computer Inc.-nek lehet, hogy jogdíjat kell fizetnie a Microsoftnak minden eladott iPod után, ugyanis hétvégi sajtóértesülések szerint a Microsoft megelőzte az Apple-t az iPodban használatos technológia levédetésében. Ez több százmillió dolláros bevételt hozhat az Apple riválisnak – írja a Pocket-lint.co.uk angol hírportál.

Bár az Apple 2001 novemberében dobta piacra nagysikerű MP3 lejátszóját, ideiglenes szabadalmi védettséget csak 2002 júliusában, véglegeset pedig 2002 októberében nyújtott be.

Ezzel szemben a Microsoft 2002 májusában adtak be szabadalmi kérelmet az MP3 lejátszók főbb technológiai kritériumára, beleértve a számokat menübe rendező szoftvert is.

Júliusban az amerikai szabadalmi hivatal azzal az indokkal utasította el az Apple szabadalmi kérelmét, hogy az iPod már tartalmazott olyan elemeket, amire John Platt, a Microsoft munkatársa már korábban kért szabadalmi védettséget.

A múlt héten fellángolt vita kimenetele keserű iróniával is végződhet: az Apple-nek ugyanis a zenelejátszójában alkalmazott technológia miatt minden eladott iPod után 10 dollárig terjedő jogdíjat kell fizetnie legnagyobb vetélytársának, a Microsoftnak.

Az iPod három típusának fejlesztésében résztvevő Apple-vezetők – a Daily Record információi szerint – fellebbeznek az ítélet ellen.

Az Apple bevételét már egy ideje a digitális zenelejátszók piacának 60 százalékát uraló iPod húzza. A cég eddig több mint 21 millió MP3 lejátszót adott el, melyből az előző évben 18 millió talált gazdára. 2005 harmadik negyedévében az Apple globális szinten 320 millió dollár, azaz részvényenként 37 cent nyereséget ért el, szemben az előző pénzügyi év azonos időszakának 61 millió dollár, azaz részvényenként 8 cent nyereségével. Az Apple a 2005-ös pénzügyi év harmadik negyedévben több mint hatmillió iPod MP3-lejátszót értékesített, mely az MP3-lejátszók területén 616 százalékos növekedést jelentett az előző pénzügyi év azonos időszakához viszonyítva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik