Üzleti tippek

Elutasították az iPod-szabadalom bejegyzését

Az Apple nem tudta elfogadtatni az amerikai szabadalmi hivatallal az iPod interfész bejegyzésére irányuló kérelmét, mivel a Microsoft egyik szakembere már korábban hasonló eljárást dolgozott ki.

A vállalat korábban benyújtott kérelmében Steve Jobs vezérigazgató és Jeff Robin alelnök szerepeltek az interfész fő kidolgozóiként – adta hírül a Top Tech News. Nem véletlenül, hiszen Robbins korábban a Casady & Greene nevű szoftvercégnél dolgozott, amely annak idején kifejlesztette az Apple által felvásárolt szoftvert. A lejátszó nagy sikere láttán a vállalat szabadalomhoz kívánta kötni az interfészt, de kudarcot vallott, mivel a szabadalmi hivatal elutasította kérelmét.

A hivatal indoklása szerint John Platt, a Microsoft Research szakembere már 2002-ben benyújtotta kérelmét, amely médiafájlokból álló lista generálására vonatkozott. Ezzel mintegy öt hónappal előzte meg az Apple vezetését, amely még abban az évben szerette volna szabadalmaztatni az iPod többfunkciós gombját. Michael Gartenberg, a Jupiter Research elemzője egyértelmű kudarcnak nevezte az elutasítást, ám biztos abban, hogy az Apple – némi módosítást követően – újra megpróbálkozik a szabadalmaztatással. Nem lenne meglepő, mert nyilvánvaló, hogy a vállalat szeretné házon belül tartani a növekvő bevételeket.

Bevételek márpedig vannak: a lejátszó Japánban röviddel bemutatkozása után máris nagy sikert aratott, és négy nap alatt nem kevesebb, mint egymillió dalt töltöttek le. A lejátszó ráadásul jelentős részt vállalt az Apple bevételeiből, a legutóbbi pénzügyi jelentésben a számítógépek területén 35 százalékos, az MP3-lejátszók területén viszont 616 százalékos növekedésről, és több mint 6 millió iPod-lejátszó értékesítéséről számoltak be. Az Apple magyarországi részlege szintén elégedett a mutatókkal: az iPodból csak márciusban ezer darabot értékesítettek és ezt a havi eladási szintet az év további hónapjaiban is szeretnék megtartani.

Érthető a vállalat igyekezete, ám a jelek szerint ez nem elegendő, és bár közvetlen veszély nem fenyeget, várhatóan tovább próbálkoznak majd a szabadalmaztatással.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik