Üzleti tippek

2 milliárd dollárért adnák az ukrán Kryvorizhstalt

Az ukrán kormány kedden 1,6 milliárd euróban állapította meg az ország legnyereségesebben működő acélipari cége többségi, 93,2 százaléknyi részének kezdő eladási árát. Ez több mint a duplája annak az összegnek, amennyiért tavaly értékesítették egy erősen vitatott privatizációs ügylet keretében.

A Kryvorizhstal acélipari vállalatot tavaly adták el egy csoportnak, amelynek tagja Leonyid Kucsma, az előző és akkori államfő veje, Viktor Pinchuk is. A 800 millió dolláros privatizációs ügyletet azóta sokan bírálták, egyebek között az orosz Severstal, továbbá az LNM Group és a United States Steel konzorciuma, amelyek azt állították, hogy nagyobb ajánlatot tettek.

Viktor Juscsenko új ukrán elnök már január végén bejelentette, hogy a kormány felülvizsgálja a Kryvorizhstal tavalyi privatizációját, amely szerinte nem magánosítás volt, hanem lopás.
A cég idén júniusban került ismét állami tulajdonba. Az októberi tender győztesének1,9 milliárd eurót kell majd fordítania korszerűsítésre 2006 és 2013 között – jelentette be az ukrán állami vagyonügynökség. Ukrán szakértők szerint a jelenlegi belpolitikai és gazdasági bizonytalanság mellett nem lesz olyan befektető, aki megadná a kezdő árat.

A Kryvorizhstal a világ egyik legnyereségesebb acélgyártója, az ukrán acéltermelés 20 százalékát adja. A cég tavalyi adózott eredménye meghaladta a 333 millió eurót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik