Üzleti tippek

Wellness jégkrémek az Algidától

Az Algida, az Unilever jégkrém üzletága, kiemelt feladatnak tekinti a jégkrémhez használt tej minőségének javítását, a jégkrémek zsír- és cukortartalmának csökkentését.

Egy élelmiszer kutatás során összehasonlították a jégkrémet és néhány egyéb élelmiszert a bennük megtalálható négy kulcsfontosságú tápanyag mennyisége alapján. Az eredmény bizonyára sokak számára meglepő: a legtöbb jégkrém egyetlen adagja kevesebb zsírt tartalmaz, mint például egy szelet túrótorta, egy szelet almás pite,  vagy egy kifli. A  szakemberek azonban nem elégedtek meg ezzel az eredménnyel, hanem a zsír- és a cukortartalom csökkentésére irányuló törekvés részeként sorra jelentették meg a piacon a light jégkrémeket. Magyarországon is kapható az eredeti verziónál 50%-kal kevesebb zsírt és 30%-kal kevesebb kalóriát tartalmazó Carte d’Or Light, illetve a  zsírt egyáltalán nem tartalmazó, viszont kiemelt mennyiségű gyümölccsel készült Carte d’Or Sorbet család, amelynek a hozzáadott cukortartalmát is csökkentették a különleges ízélmény megtartása mellett. Különlegesség, hogy a Carte d’Or Sorbet jégkrémek egyébként csak gyümölcsből és vízből készülnek és ezzel azok igényeit is kielégitik, akik egyáltalában nem akarnak a jégkrémekkel zsiradékot fogyasztani, vagy esetleg a tejre érzékenyek.


A jégkrém kutatás és -innováció az elmúlt években kiemelten foglalkozik az egészségesség és a vitalitás kérdésével. A kutatás egyik célja, hogy a szupergyümölcsök használatával olyan jégkrémeket fejlesszenek ki, amelyek elősegítik immunrendszerünk, emésztésünk és szívünk egészségi állapotának javítását.

Az korábban is nyilvánvaló volt, hogy a fagyasztás megőrzi a friss gyümölcsök és zöldségek hasznos tápanyagait. A vizsgálatoknak most az a célja, hogy kiderüljön, a legjobb tulajdonságaikat megőrizve miképpen építhetők be a jégkrémbe a szupergyümölcsök összetevői, amelyek természetes formában nagy mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi sókat.
A szupergyümölcsöknek három nagy csoportja van:

1) Bizonyos tápanyagban gazdagok. Pld.: narancs, amely sok C-vitamint tartalmaz.
2) Különböző vitaminokat és ásványi sókat tartalmaznak nagy mennyiségben. Pld.: guajáva, mangó.
3) Sok növényi vegyületet tartalmaznak. Pld.: vörös áfonya, fekete áfonya, szeder, szamóca.


Wellness jégkrémek az Algidától 1

A fenti program részeként az Algida, az Unilever jégkrém üzletága, kiemelt feladatnak tekinti a jégkrémhez használt tej minőségének javítását, a jégkrémek zsír- és cukortartalmának csökkentését. A kutatás során összehasonlították a jégkrémet és néhány egyéb élelmiszert a bennük megtalálható négy kulcsfontosságú tápanyag mennyisége alapján. Az eredmény bizonyára sokak számára meglepő: a legtöbb jégkrém egyetlen adagja kevesebb zsírt tartalmaz, mint például egy szelet túrótorta, egy szelet almás pite, vagy egy kifli. A szakemberek azonban nem elégedtek meg ezzel az eredménnyel, hanem a zsír- és a cukortartalom csökkentésére irányuló törekvés részeként sorra jelentették meg a piacon a light jégkrémeket. Magyarországon is kapható az eredeti verziónál 50%-kal kevesebb zsírt és 30%-kal kevesebb kalóriát tartalmazó Carte d’Or Light, illetve a zsírt egyáltalán nem tartalmazó, viszont kiemelt mennyiségű gyümölccsel készült Carte d’Or Sorbet család, amelynek a hozzáadott cukortartalmát is csökkentették a különleges ízélmény megtartása mellett. Különlegesség, hogy a Carte d’Or Sorbet jégkrémek egyébként csak gyümölcsből és vízből készülnek és ezzel azok igényeit is kielégitik, akik egyáltalában nem akarnak a jégkrémekkel zsiradékot fogyasztani, vagy esetleg a tejre érzékenyek. A pálcás jégkrémek között ugyancsak igazi különlegességnek számít a csökkentett zsírtartalmú málna és eper ízű Solero, amelynek zsírtartalma mindössze 3%. Az elkövetkező években a cég az Algida jégkrémek hozzáadott cukortartalmát tovább kívánja csökkenteni, és egyidejüleg a termékek gyümölcstartalmát is átlagosan 10-15%-kal tervezi megnövelni.

A kutatások mára egyértelműen bebizonyították, hogy a jégkrém két legfontosabb összetevőjének, a tejnek és a gyümölcsnek köszönhetően jól beilleszthető az egészséges étrendbe, mivel mindkettő tartalmaz fontos tápanyagokat. A gyümölcsben olyan összetevők vannak, amelyek ellenállóbbá teszik az immunrendszert és a szívet, javítják az emésztést.
Az elmúlt évek innovációiból a kisebb gyermekek sem maradtak ki. Ettől az évtől már idehaza is kapható a Buu jégkrém család, amelynek 70 %-át tej alkotja és így magas kalcium tartalmával, illetve a jégkrémben ugyancsak megtalálható müzlinek köszönhetően a gyerekek édesség igényét úgy lehet kielégíteni, hogy az még az egészséges fejlődésüket is segíti.
A tervek szerint a jövő jégkrémének D-vitamin-szintje is magasabb lesz, mint a jelenlegi jégkrémeké. A D-vitamin ugyanis elősegíti – leginkább – a tejjel a szervezetbe jutó kalcium felszívódását.

Azt eddig is tudtuk, hogy egy jégkrém elfogyasztása egyike az élet örömeinek – élvezet enni, és olyan pozitív emlékeket idéz fel bennünk, mint a gyermekkor, a nyaralások, a napsütés, vagy éppen a szórakozás. Egy felmérés szerint az európai emberek többsége azt állítja, hogy jégkrémet élvezet enni (71%), és háromból majdnem kettő úgy gondolja, hogy a jégkrém kiváló ürügy a társas együttléthez (63.2%). A világon azonban most először bizonyították tudományos kutatások, hogy a jégkrém ténylegesen boldoggá is tesz. A kutatást az Unilever Algida üzletága idén áprilisban a Londoni Pszichiátriai Intézet Idegkutató Központjában végeztette el. A kísérletben résztvevők agyát funkcionális mágneses rezonanciás (FMRI) szkennerrel vizsgálták. Ez egy külső vizsgálati módszer, amely lehetővé tette a kutatóknak annak megfigyelését, hogy az agy mely területei aktiválódnak a vaníliaízű Carte d’Or jégkrém fogyasztása során

Mivel a vér oxigéntartalma befolyásolja az agy mágneses tulajdonságait, ezért az FMRI észlelni tudja azokat az agyi területeket, ahol a vér oxigéntelítettségének növekedése következtében az agyi aktivitás is módosul. Az eredmények azt mutatták, hogy a jégkrém fogyasztása azonnal hatással van az agy speciális részeire, amelyek magukban foglalják az agy elülső részének adatfeldolgozó területét, az orbitofrontális kérget. Erről a kéregről korábbi kísérletek már kimutatták, hogy az élvezet átélésekor aktiválódnak, azaz valóban az élvezet területei.


Az FMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging) az agyi aktivitás funkcionális változásait méri az agyról gyors egymásutánban készített felvételek közötti különbségek statisztikai elemzése révén. A vizsgálat során a kiválasztott agyi területről több alapfelvételt készítenek. A műveletnek ebben a fázisában a kísérleti alany nyugalmi állapotban van. Ezt követően az analizált személy elvégez egy műveletet (ebben a vizsgálatban Carte d’Or jégkrémet fogyasztott), majd az első képsort kivonják a másodikból. A nyolc kísérleti alany képviselte reprezentatív minta tudományosan megalapozott volt. (Az FMRI felvételek természetéből adódóan a vizsgálatokat általában kevés kísérleti alany bevonásával végzik.)

Izgalmasnak ígérkező kísérlet része lesz idén nyáron egy észak-írországi mezőgazdasági kutatóintézet. Az Unilever/Algida üzletága a „boldog” tehenek vizsgálatát támogatja, amelyek állítólag alacsonyabb telített zsírsav-tartalmú tejet képesek adni.
A kutatási projektben résztvevő tehenek boldogságát, elégedettségét azzal biztosítják, hogy szabadon, természetes környezetben legeltetik őket, ahol mindig friss fűhöz juthatnak, valamint telítetlen zsírsavakban gazdag, helyileg termesztett lenmagot is tartalmazó kiegészítő takarmányt kapnak. A program egész ideje alatt tudományos eszközökkel figyelemmel kisérik a kísérleti állomány jó egészségi állapotát és a jóltartottság jeleit is. Így például folyamatosan analizálják az állatok társas érintkezését. A tehenek étrendjének kiegészítésével a vizsgálat célja olyan tej előállítása, amely a normál tejnél szegényebb a telített zsírsavakban. Csak a július és augusztus között lefejt tejet vizsgálják, mivel csak a nyári tej tartalmazza a kívánt különleges lágy zsírokat. Az elkövetkező évek kutatásai arra irányulnak majd, hogyan lehet ebből a kevesebb telített zsírsavat tartalmazó tejből az egészséges étrendbe minél jobban illeszkedő jégkrémeket gyártani?


A csökkentett zsírtartalmú jégkrémek ma már arra is alkalmasak, hogy a diétáinkba is beépítsük őket. Táplálkozási szakértők szerint legtöbbször a fogyókúrák esetében az édesség hiánya jelenti a legnagyobb problémát. Egy több mint 500 európai táplálkozási szakértő körében végzett friss felmérés szerint, a megkérdezettek 70%-a szerint azért nem sikerül betartanunk egy kiegyensúlyozott étrendet, mert az emberek hajlamosak kiiktatni az élvezetes ételeket.

Mivel a legtöbb diéta nem engedi meg az ízletes, finom édességek fogyasztását, ezért nagyon sok lefogyni vágyó nem tud ellenállni a csábításnak és felrúgja a diéta szabályait. Schobert Norbi többek között ezért is keresett egy olyan édességet, amit belerakhat diétás módszerébe.

Ön szerint mennyi jégkrém ehető naponta?

Carte D’or Light-ból, illetve a Fruit and Freshből 2-4 gombóc kora délutánig, az Algida Light-ból 4-5 gombóc bármely napszakban. Utóbbi ugyanis egyáltalán nem tartalmaz hozzáadott cukrot és a zsírtartalma sem haladja meg az 5%-ot.

Ön mennyi jégkrémet eszik?

Hetente 2-3-szor, alkalmanként 2-3 gombócot. Azokat a jégkrémeket preferálom, amelyekben minél kevesebb a szacharóz és a glükóz, ebből fakadóan leggyakrabban Algida Light-ot fogyasztok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik