Üzleti tippek

Szigorú ellenőrzések kezdődtek dinnye-ügyben

Az érdekképviseletek bejelentése alapján vizsgálatot indít a tárca dinnye-ügyben, melynek részeként nemcsak az FM-hivatalok nézik át a megkötött szerződéseket, hanem a nagy üzletláncok vezetőivel is tárgyalóasztalhoz ülnek a földművelésügyi tárca illetékesei.

Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter Sellyén, a IX. Dinnyefesztivál keretében megtartott agrárfórumon elmondta, a Tesco és az Auchan logisztikai központjában is átnézik a termelőkkel aláírt beszállítói szerződéseket, és amennyiben szabálytalanul, jóval a piaci ár alatt kötötték meg azokat, a kereskedelmi láncok jelentős büntetésre számíthatnak.
Gráf József elmondta: a kialakult helyzet miatt maguk az üzletláncok kezdeményezték a tárgyalásokat. A jövő héten a terméktanácsok vezetőivel találkozik, majd augusztus 15. az általuk elmondott gondok ismeretében a multinacionális kereskedelmi cégek áruházvezetőivel ül tárgyalóasztalhoz, akikkel ismerteti a Magyarországon érvényes piaci szabályokat.

A tárca első embere felhívta a megjelentek figyelmét arra, hogy az elkövetkező években a termelői szervezetek szerepe jelentősen megnő. Jelenleg a gazdálkodók 15 százaléka folytatja ilyen keretek között a tevékenységét, ennek mértékének rövid időn belül el kellene érnie az 50 százalékot. Az alapanyag-előállítóknak is össze kell fogniuk, hogy érvényesíteni tudják az érdekeiket az ártárgyalásokon, a beszállítói szerződések megkötésénél.

A másik oldal – feldolgozók, kereskedők – ezt már megtette. Az agrárfórumon felszólalók hangsúlyozták, hogy az Ormánság stratégiai terménye a dinnye, az itt élők jelentős részének jelent megélhetést.

Jelenleg 720 hektáron termesztenek fóliás és szabadföldi dinnyét, hat gazdálkodó 10 hektárnál nagyobb, míg 250 kistermelő 1-4 hektár közötti területen foglalkozik ezzel. Az idén a korai dinnye hektáronkénti átlaga – kora nyári hideg hullám miatt – 10 és 40 tonna között mozgott. A szabadföldié jobban alakult, ott elérte hektáronkénti 30-50 tonnát. A termelők jelentős része várhatóan veszteséggel zárja az évet, egy hektárnyi fóliás dinnye bekerülési költsége 500-550.000 forint között mozog.

Gondot okozott, hogy a nagy kereskedelmi láncok nyomott árai miatt az idén már az induláskor is keveset fizettek a dinnyéért a felvásárlók. Az idény kezdetén – egy hétig – 70 forintot adtak a nagy dinnye kilójáért. Majd hirtelen zuhanni kezdtek az árak, amelyek végül 40-50 forint között álltak meg. Jelenleg 35 forintért veszik át a dinnyét a termelőktől.

A kamionos, lédig dinnye ára is kilónként 35 forintról indult, jelenleg 20 forintot fizetnek érte. Az ormánsági dinnye a felvásárlókon keresztül jut ki a cseh, lengyel és német piacra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik