Üzleti tippek

Folytatódik az illegális tartalmak elleni küzdelem

Nyolc személyt tartóztattak le szerzői jogsértések miatt az USA-ban. Az FBI által 15 országban szervezett nemzetközi akciók perei sok helyütt már büntető fázisba jutottak.

Magyarország – egyetlen közép-európai országként – 2004-ben csatlakozott a FastLink és Site Down elnevezésű illegális tartalmak ellen küzdő, az FBI vezetésével működő akciókhoz. A FastLink és Site Down hadművelet keretében több mint 15 országban kétszázat is meghaladó ellenőrzést hajtottak végre világszerte, amelyek során több száz számítógépet, illegális tartalmat terjesztő hubot kutattak fel és foglaltak le. Az akciókban több mint 100 millió dollár értékű illegális tartalmat távolítottak el, többek között szoftvereket, játékokat, filmeket és zeneszámokat.

Amerikában már letartóztatták a gyanúsítottakat

A FastLink és a SiteDown együttműködés keretében a múlt héten az USA-beli Észak-Karolinában 8 személyt, tartóztattak le szerzői jogsértés miatt. A letartóztatottak között vannak az oldalak rendszergazdái, rendszerüzemeltetői és illegális beszállítók is, akik mindannyian a warez-világban, az illegális szoftver-, zene és filmkereskedelemben jól ismert személyek. Ez az akció nagy csapást jelentett az Észak-Karolinából irányított kalózhálózatra, amely az interneten keresztül működő, jól szervezett, a legmodernebb technológiával felszerelt illegális terjesztési lánc volt. A szerzői jogsértéssel gyanúsítottak mindegyike jó kapcsolatokat ápolt olyan warez-oldalakkal, amelyek az interneten terjedő illegális tartalmak első számú terjesztői. Ezeken keresztül jutnak el az illegális tartalmak az úgynevezett „release groupokhoz” vagyis azokhoz a helyekhez, ahonnan a felhasználók többsége letölti illegálisan a szoftvereket, filmeket és zeneszámokat. Ha egy „release csoporton” keresztül eljut a lopott tartalom a leglátogatottabb warez-oldalakhoz, akkor ez néhány óra alatt a világ bármely pontján a peer-to-peer rendszereken keresztül letölthetők.

A warez-csoportosulások a szerzői jogvédelem alatt álló termékek (szoftverek, zene, film) fejlesztésével, készítésével foglalkozó iparágnaknak több milliárd dolláros kárt okoznak évente.

Itthon is ellenőrzések várhatók

2004-ben a hazai egyetemek egy részét is érintő akciókat a szakemberek sikeresnek minősítették, bár az itthoni illegális programokat tartalmazó szervereket üzemeltető rendszergazdákkal kapcsolatban az eljárások még csak vizsgálati szakaszban tartanak. Az akkor lefoglalt szerverek tartalmáról a szakértők most is vitatkoznak és a sajtóban is ellentmondásos hírek jelentek meg.

Sebők Erzsébet, a BSA szóvivője elmondta: „A BSA szerint a warez-oldalak többségén az illegális játék és MP3 tartalom mellett jelentős illegális üzleti szoftver is található. A kalózhálózatók a szórakoztató tartalmak mögé rejtik ezeket a programokat. A warez-oldalak működése azért okoz problémát, mivel ezeken keresztül az illegális szoftvereket bárhol le lehet tölteni a világon. Ahhoz, hogy hatékonyan képviseljük a legális szoftverek szerzői-jogi kérdéseit, fel kell lépnünk ezen oldalak üzemeltetőivel szemben azokban az országokban, ahol ezek a warez-szerverek működnek. Ezért érezzük úgy, hogy részt kell vennünk ezekben a nemzetközi összefogást demonstráló akciókban.”

A 2001-es Buccaneer hadművelettel, majd 2004-ben a FastLink, és végül a múlt hónapban végrehajtott Site Down akcióval az illegális kalózhálózatok száma és mérete nagymértékben csökkent.

A FastLink és a Site Down az USA által vezetett, nemzetközi „hadműveletek”, amelynek Magyarországon kívül tagja még Franciaország, Kanada, Svédország, Dánia, Hollandia, Egyesült Királyság, Portugália, Izrael, Spanyolország, Ausztrália, Szingapúr, Belgium és Németország.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik