Üzleti tippek

A fuvarozók eljuttatták válaszukat a gazdasági tárcának

fuvarozó érdekképviseletek hétfőn eljuttatták válaszukat a gazdasági tárcának a minisztérium legutóbbi megállapodás-tervezetére - tudta meg az MTI a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületétől (MKFE), ahol azonban részleteket nem közöltek.

Szanyi Tibor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára korábban azt mondta, hogy a kormány a racionalitás határain belül megállapodásra törekszik a közúti fuvarozói érdekképviseletekkel.

Hozzátette: a fuvarozókkal folytatott tárgyaláson azt javasolta, hogy a korábban egyeztetett 30 pontos megállapodás-tervezet 10 pontját, amelyeket a kormány nem lát megvalósíthatónak, vagy értelmetlen kérésnek tart, egyelőre vegyék le a napirendről.

Az államtitkár ezek között megemlítette az üzemanyagok jövedékiadó-tartalmának csökkentését, a fuvarozási tevékenység általános forgalmi adójának 25-ről 15 százalékra mérséklését, az egynapos autópályamatrica kiterjesztését a kamionokra, és a hétvégi kamiontilalom feloldását.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 30 pontból van olyan, ami megállapodás nélkül is már menet közben teljesült. Ilyen a Magyarországon szabálytalanul fuvarfeladatot vállaló külföldi közúti fuvarozók szankcionálása, ami lehet akár a kamion visszatartása is.

Szanyi Tibor szerint van egy öt pontból álló csomag, ami kisebb technikai egyeztetés után akár már most aláírható lenne. Ezek a menetíró készülék ellenőrzésével, a felrakóhelyek szankcionálásával, a teljesítményarányos úthasználattal, az egyablakos ügyintézéssel, illetve a hatósági engedélyek díjával kapcsolatosak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik