Üzleti tippek

Célegyenesben az ekho

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) koncepciójáról egyeztet kedden több minisztérium az érdekképviseletekkel - erősítették meg kormányzati körökből az MTI-nek a Világgazdaság hétfői számában megjelent értesülést.

A lap információi szerint az ekho hatálya alá kerülő szakmákban, ha munkaviszony keretében legalább a minimálbért keresi az illető, akkor az e feletti bevételre – legfeljebb 10 millió forintig – az ekho alanyának 15 százalékos átalányt kellene fizetni, a foglalkoztatónak pedig 20 százalékot.

A tervezet szerint az ekho hatálya alá 17 szakma kerülne. Ezek: a muzeológus, a könyv- és lapkiadó szerkesztő, az újságíró, a rádióműsor, televízió műsor szerkesztő, az író, a műfordító, a képzőművész, az iparművész, a zeneszerző, a rendező, az operatőr, fotóművész, a színész, előadóművész, bábművész, a zenész, énekes, a koreográfus, táncművész, a szoftverfejlesztő, informatikus, a népzenész, a cirkuszművész.

Egyes minisztériumok a szoftverfejlesztőket, informatikusokat, valamint a muzeológusokat nem javasolják ebbe a körbe. Ugyanakkor a Nemzetközi Kulturális Örökség Minisztériuma állítólag szeretné elérni, hogy az egyéb alkotóművészek, így díszlettervezők, jelmeztervezők, dramaturgok, segédszínészek, segédrendezők, vendéglátóhelyi zenészek is bekerüljenek az ekho hatálya alá.

Az új szabályozás a javaslat szerint jövő év január 1-jével lépne hatályba. Az ekho alapja az elvégzett munka ellenértékeként kifizetett, áfát nem tartalmazó összeg lenne a javaslat szerint. Ennek alapján havonta kellene fizetni a 15, illetve a 20 százalékos átalányt.
Ez az összeg tartalmazná a munkaadói egészség- és nyugdíjbiztosítási járulék, a tételes eho, a biztosított által fizetendő nyugdíjjárulék és magánnyugdíj-pénztári tagdíj fedezetét, valamint a személyi jövedelemadót.

Az ekho alapjaként figyelembe vett bevételnek 45 százalékát kell a nyugdíjszámítás alapjaként figyelembe venni. Az ekho alapjaként figyelembe vett bevétel természetbeni egészségbiztosítási ellátásra jogosít, a pénzbeli egészségbiztosítási ellátásoknál nem vehető figyelembe, a munkanélküli ellátás alapjaként sem vehető számításba.
Nem választható az ekho a minimum-bevételre, a köztisztviselői jogviszony alapján szerzett bevételre, az egyéni vállalkozóként (evázó egyéni vállalkozó is), valamint társas vállalkozás tagjaként személyes közreműködéssel szerzett bevételre.

Az ekhot alkalmazó, amennyiben úgynevezett “‘adószámos magánszemélyként” végzi a munkáját (vagy így köteles végezni, mert rendszeres gazdasági tevékenységnek minősül az áfa-törvény szerint) az áfa-törvény hatálya alá tartozik majd, így be kell tartania annak általános előírásait (így viszont lehet alanyi adómentes is.) Ám ha az ekhozó munkaviszonyban, vagy közalkalmazotti jogviszonyban végzi tevékenységét, akkor ez nem tartozik az áfa-törvény hatálya alá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik