Üzleti tippek

Szalmonellás kolbászt, penészes tojást és romlott húst foglaltak le

Szalmonellás, bélsárral szennyezett kolbászt, egy mázsányi romlott csirkecombot és májat, nyolcszázezer repedt és penészes tojást foglaltak le az utóbbi napok élelmiszerellenőrző akcióiban – írja a Népszabadság.

Kedden a Coop Rt. egyik szegedi üzletében négy szál súlyosan szennyezett lángolt kolbászt találtak, hétfőn pedig nyolcszázezer darab, ismeretlen helyről származó, jelöletlen tojásra bukkantak Heves megyében.

Süth Miklós országos főállatorvos a Népszabadságnak elmondta, egyelőre megbetegedésről nincs hír, de feljelentés vár a jelöletlen kolbász gyártójára, akárcsak a tojásraktár bérlőjére vagy tulajdonosára.

Pollákné Faragó Katalin, a Csongrád Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrző Állomás osztályvezető főállatorvosa elmondta: a húsáru egy rutin ellenőrzés során éppen a gyártó megnevezésének hiánya miatt lett gyanús az ellenőröknek. Az már csak a laboratóriumban derült ki, hogy a termék szalmonellával fertőzött. A forgalmazó adatai szerint a fertőzött szállítmányból mintegy száz kilogrammnyi került kereskedelmi forgalomba. Az ellenőrök csak harminc kilogrammot foglaltak le, ami azt jelenti: a mennyiség nagyobb részét már eladták.

A múlt hét végi szúrópróbaszerű ellenőrzéseken az Auchan Szentendrei úti üzletében 168,5 kiló lejárt fogyaszthatósági idejű húskészítményt, a Dunakeszin lévő áruházában pedig több mint egy mázsa romlásnak indult csirkecombot és májat találtak az ellenőrök.

Az Interspar óbudai üzletében hat kiló fagyasztott busát foglaltak le hasonló okból. A hétvégi bevásárlás előtt több árut felhalmozó üzletekben az ellenőrzések indokolttá váltak, a rossz tapasztalatok miatt a főállatorvos rendszeres razziákat rendelt el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik