Üzleti tippek

Tesztelhető a Microsoft “Virtuális Földje”

Versenyfutás folyik a térinformatikában. A Google Earth és a Google Map után a Microsoft elindította béta verzióban a saját "Virtuális Földjét".

Első ránézésre a Microsoft is igen látványos szolgáltatást tervez hamarosan bevezetni a Virtual Earth rendszer elindításával. Ha nem ismerném a másfél hónappal ezelőtt nagy szenzációként beharangozott Google szolgáltatásokat, akkor valószínűleg most azt kellene mondanom, hogy a Microsoft nagyot alkotott.

Azonban jelenleg úgy látszik, hogy Góliátot, már megint kiüti Dávid. A rendkívül sikeres keresőszolgáltatás láthatóan előrébb jár a fejlesztésben. Nem csak szebb, de használhatóbb kezelőfelületén kívül, a nagyfelbontásban böngészhető térképszelvények számában is veri az szoftver-óriás most bemutatott webes szolgáltatását.

A Microsoft Virtual Earth ráadásul nem függetleníthető a webtől, illetve még semmi nem mutat arra, hogy későbbiekben alkalmas lesz offline működésre. A feldolgozottság hiányosságai is arra mutatnak, hogy sietve dobták fel a netre a bétát, amely inkább csak Amerika fontosabb városait igyekszik műholdképekkel és térképekkel elénk tárni.

Látható, hogy a Google közösségépítő taktikája is jobban működik, mivel a bejegyzések száma is könnyebben növelhető egy önkéntes online szerkesztő közösség segítségével. A Microsoft Virtuális Földje ugyan védett lesz az online közösségben esetleg elkövetett pontatlanságokkal, hibákkal szemben, viszont lényegesen kevésbé lesz informatív, és személyes jellegű egy hivatalos yellow pages alapú háttéradatbázis. Bár látható, hogy a Microsoft is szeretne közösséget építeni a saját térkép-alkalmazása köré, azonban ezt a mostani béta még csak egy menüpont erejéig érzékelteti.

Érdekes apróság a “Locate Me” szolgáltatás, amely megfelelő program segítségével megpróbálja meghatározni helyzetünket a térképen, egészen pontosan a jövőben képes lesz erre.

A Microsoft késésben van, bár a bétában látott képek legnagyobb felbontása talán jobb mint a vetélytárs hasonló képei, de a Microsoftnál jelenleg még Amerika is hiányosan van feldolgozva. Míg a Google már a világ nagyobbik felét feltérképezte, a Microsoft programjában New Yorkban is jelentős feltérképezetlen foltok találhatók.

Arról már korábban tudósítottunk, hogy a Google nagy lépésekkel halad a térinformatikai fejlesztések útján, a Google Maps és a Google Earth ma az első kereshető térkép adatbázis, illetve az első műhold térképrendszer, amely a földünket hihetetlen részletességel mutatja be. A fejlesztés egy részét virtuális közösségek vállalták magukra, így a térképek jó része mostanra a világ minden táján gépeik előtt ülő önkéntes szerkesztők megjegyzéseivel, információival gazdagodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik