Üzleti tippek

Fejlesztésre várnak a kisárutermelők

Fejleszteni kellene a kisárutermelés infrastrukturális feltételeit, mivel a kertbarátoknak már 50-60 százaléka foglalkozik árutermeléssel is, arányuk egyre nő - mondta Szent-Miklóssy Ferenc, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének (KKOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.

A szakember beszélt arról, hogy a nemrégiben tartott küldöttközgyűlésen az egyik legfontosabb téma volt, hogy a kertészeknek és a kertbarátoknak gondot okoz a termékeik piacra juttatása és elhelyezése. A fogyasztási szövetkezetek többsége megszüntette ugyanis a termelés-szervező és -felvásárló tevékenységét. Emellett az értékesítés kiszámíthatatlan lett, az áruházláncok általában lenyomják az árakat, nem igazán érdekli őket a minőségi áru, illetve máshonnan – gyakran külföldről – szerzik be a kertészeti termékeket.

Sokfelé megszűnt a zöldség-gyümölcs üzletek közvetlen – az aznap leszedett, friss árut felvásárló – tevékenysége, amivel nem csak a termelők, hanem a vásárlók, fogyasztók is rosszul járnak. A szerény anyagi lehetőségekkel bíró kistermelők még csak nem is gondolhatnak kisszövetkezetek alapítására, ezért a kertbarátok, kertészek úgy vélik, hogy a TÉSZ-ek, azaz a termelői értékesítő szervezetek jelentős bővítésére volna szükség.

Szent-Miklóssy Ferenc szerint ugyanakkor már érzékelhető változások is megkezdődtek a piacon, példaként említette azt a rákócifalvi termelőt, akinek termékeivel a Cora áruházlánc üzleteiből sikerült kiszorítania a külföldről származó epret. Jelenleg Magyarországon mintegy 800 000-1 000 000 kiskertet művelnek. Területük hozzávetőlegesen 60-70 ezer hektár. A kertek nagysága általában 500-600 négyszögöl, azaz mintegy 1 000-1 200 négyzetméter körül van.

A becslések szerint a kiskerti termesztéssel Magyarországon mintegy másfélmillió ember foglalkozik, de mivel ez a tevékenység általában családokat mozgat meg, hozzávetőlegesen 3-3,5 millió embert érint.
A kertbarát szövetségnek jelenleg mintegy 20 ezer tagja van és a különböző kertbarát körök száma országosan eléri a 270-et. A kertbarát körök tagjainak mintegy 50-60 százaléka piacra is termel. A kertbarátok által évente előállított termelési érték mintegy 50-60 milliárd forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik