Üzleti tippek

Pénzt kapnak az állattartók

Az illetékes brüsszeli bizottság hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország 10 milliárd forintot átcsoportosítson az agrárbüdzsén belül - jelentette be Benedek Fülöp, az agrártárca közigazgatási államtitkára.

Az átcsoportosított összegből fedezik a kormány 100 lépés programjához kapcsolódó agrárintézkedések egy részét, s jut belőle az állattartóknak is. Mint kiderült, az idén őszi kalászos gabonából a korábbi 8 millió tonnával szemben, 7 milliót, kukoricából pedig továbbra is 8 millió tonnát várnak a szakemberek. Ennek kapcsán a NAPI Online kérdésére a sajtótájékoztatón jelen lévő Vancsura József, a Gabonatermesztők Szövetsége elnöke kifejtette: bár az esőzések hatására romlott a búza minősége – ha emiatt akár a legrosszabb, azaz 50- 50 százalékos lesz az étkezési és takarmány minőségű búza aránya – még mindig több takarmánygabona lesz, mint amennyi hazánknak szükséges.

Ebből tehát célszerű lenne exportálni – fogalmazott a szakember, hozzátéve: a szövetség és a tárca egyetért abban, hogy a kedvezőtlen időjárás hatására a Budapesti Árutőzsdén kialakult árak – nőttek az étkezési és csökkentek a takarmánybúza jegyzései – nem maradnak a jelenlegi szinten, vagyis a takarmánybúza árának emelkednie kellene.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik