Üzleti tippek

Bíróság előtt a MÁV-tender

A Közbeszerzési Döntőbizottságnak a MÁV-tender ügyében hozott legutóbbi határozata felülvizsgálatát kérte a vasúttársaság a Fővárosi Bíróságtól keresetében – értesült a Népszava.

A testület másodszor is megsemmisítette az elővárosi motorvonatok beszerzéséről és karbantartásáról szóló százmilliárd forint értékű tender eredményét. Miután a bírósági keresetnek nincs halasztó hatálya, a MÁV hamarosan dönt a tender további sorsáról. A lap információi szerint a társaság mindkét versenyben maradt céget ismételt árajánlatra kéri.

A MÁV bírósági keresetében sérelmezi, hogy a döntőbizottság megsemmisítette a Bombardier ajánlatát érvénytelenné nyilvánító és az eljárást lezáró döntését. A társaság álláspontja szerint ugyan a határozat helyesen állapította meg, hogy a jogsértő helyzetet éppen a Bombardier idézte elő, ugyanakkor tévedett a testület, amikor a régi közbeszerzési törvény szabályozási hiányosságára hivatkozva nem látott lehetőséget az ilyen jogsértő ajánlat érvénytelenné nyilvánítására.

A keresetben a MÁV azzal érvel az érvénytelenné nyilvánítás jogszerűsége mellett, hogy míg az eltérő súlyszámmal értékelt árelemek közül kettő nyilvánvalóan nem nyújthatott fedezetet a vállalt műszaki tartalomra, addig a harmadik – legalacsonyabb súlyszámmal értékelt – árelem többszörösen meghaladta a kapcsolódó műszaki tartalom költségeit és a Bombardier korábbi árajánlatait. Ebből a MÁV arra következtet, hogy a cég az alacsonyabb súlyú árelemből kívánta finanszírozni a magasabb súlyú elemek megvalósítását. Az ilyen jellegű költségátcsoportosítás viszont a tenderkiírással ellentétes.

Gondot okoz a MÁV-nak a döntőbizottság határozatának azon része is, amely előírta a MÁV-nak, hogy a kifogásolt árelemekre kérjen újabb ajánlatot a Bombardier-tól. Ez ugyanis a MÁV szerint sérti a jogegyenlőség elvét a Stadler-re nézve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik