Üzleti tippek

Kiszolgáltatott dolgozók: nem fizet az Ikarus

Miután két hónapig nem kapott fizetést a szeghalmi Ikarus-Főnix Kft. 300 alkalmazottja, a többség kénytelen volt rendkívüli felmondással távozni, hogy el tudják tartani családjukat. A telephelyet megvette egy másik vállalkozás, és néhányan az új vállalatnál kaptak munkát, de nem tudni, mi lesz a ki nem fizetett bérükkel. Ráadásul a felmondással jogi hátrányba is kerültek.


Szegeden is bezártak egy gyárat

E hét hétfőtől az Ikarus Alkatrészgyártó Kft. szegedi üzemét is bezárták, a Népszabadság információi szerint 156 dolgozót bocsátottak el. A szegedi vasipari üzem felszámolását a tulajdonos, az Ikarus Holding kezdeményezte. Az itt elbocsátott alkalmazottak esetében a lap információi szerint kérdéses, hogy megkapják-e az elmaradt bérüket, a felmondási időre járó bért vagy a végkielégítést. A bérgarancia-alapból a legjobb esetben is csak hónapok múlva jutnak pénzhez.

Az Ikarus-vállalatcsoportba tartozó szeghalmi Ikarus-Főnix Kft. 313 embert foglalkoztatott, amíg a Csaba Metál Rt. múlt héten meg nem vette a telephelyet, és ezzel a régi alkalmazottak közül közel száznak újra munkahelyet adtak. Csakhogy az Ikarus-Főnix előtte hónapokig nem fizetett bért dolgozóinak. „Mikor kérdeztük, hogy mégis számíthatunk-e valamikor arra, hogy fizetést is kapunk, főnökeink csak annyit mondtak: nincs pénz, elfogyott a vagyon, nem tudjuk, mi lesz” – számolt be az áldatlan állapotokról a FigyelőNet szakértői rovatában dr. Lőrik Erzsébet munkajogásznak az Ikarus-Főnix egyik dolgozója, aki nem szeretné, hogy neve nyilvánosságra kerüljön. Ráadásul a kft. megvételéről az alkalmazottak semmit sem tudtak, hiszen a háttérben folytak a tárgyalások, és a háromszáz ember elől mindent elhallgattak. Teljes létbizonytalanságban tartották őket.

Végül sokan a rendkívüli felmondás megoldását választották, amit a nemfizetés valóban jogossá tesz. Dr. Lőrik Erzsébet szerint azonban a rendkívüli felmondás a munkavállalók számára nem a legelőnyösebb, mivel további jogviszonyuk nem lesz, munkanélküli-ellátásra pedig a jogviszony megszüntetését követő 90 nap után lesznek csak jogosultak. Ráadásul semmiféle végkielégítésre sem tarthatnak igényt. Az irracionálisnak tűnő lépést kényszerből tették meg a munkavállalók. „Hiába tudjuk, hogy a felmondással lemondtunk bizonyos jogainkról, muszáj volt ezt tennünk, mivel a megyében közel 20 százalékos a munkanélküliség, és nekünk el kell tartanunk a családunkat. Fizetést nem kaptunk, nem is volt ígéret semmiféle későbbi jövedelemre, így minél hamarabb mondtunk fel, annál hamarabb kezdhettünk munkát keresni, hogy pénzt is láthassunk” – mondta el a FigyelőNet kérdésére az Ikarus-Főnix korábbi munkatársa.

„Vidéken sokszor kiszolgáltatottabbak a munkavállalók, mint a fővárosban, hiszen örülnek, ha egyáltalán munkát kapnak” –véli egy vidéki munkaügyi központ munkatársa. Így fordulhat elő például, hogy a határ mentén magyar munkavállalók kényszerülnek arra, hogy szlovák munkaerő-kölcsönzőknél kerüljenek állományba, mert a magyar munkaadók csak így foglalkoztatják őket újra, így ugyanis olcsóbb nekik.

Egyelőre az Ikarus-Főnix Kft. száz korábbi dolgozója örül annak, hogy egyáltalán munkához jut a Csaba Metál Rt.-nél. Viszont jelenleg még munkaszerződés nélkül dolgoznak a társaságnak. „Nem nagyon ugrálhatunk, örülünk, ha legalább minket megtartanak. Mi elkezdünk dolgozni, aztán majd rendezzük a jogi feltételeket”– beszél egy vidéki munkavállaló helyzetéről a kft. volt alkalmazottja.

Az akvizícióval és az elbocsátásokkal kapcsolatban a FigyelőNet munkatársai hiába keresték az Ikarus-Főnix Kft., a Csaba Metál Rt. és az Ikarus-vállalatcsoport vezetőit, nem nyilatkoznak az ügyben, illetve kifogásokkal utasítják el már napok óta a válaszadást.

Az Ikarus-Főnix volt dolgozói abban reménykednek, hogy a kft. felszámolása esetén az ő követeléseiket is kielégítik. A szakszervezet is arra számít, hogy ha a kft. felszámolása megkezdődik, a dolgozók benyújthatják igényeiket. Az ő tudomásuk szerint ugyanis felszámolás alatt áll a cég. A cégjegyzék alapján azonban egyelőre nem érkezett ilyen kérelem a társaság ellen.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik