Üzleti tippek

1,5 milliárd volt a Vegyépszer féléves profitja

A Vegyépszer Rt. 2005 első hat hónapjában 29 milliárd forintos, időarányosnak megfelelő árbevétel mellett, 1,5 milliárd forint adózott eredményt ért el.

Tímár Gyula, a Vegyépszer Rt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a 11 leányvállalattal együtt, a Vegyépszer csoport az első félévben mintegy 35 milliárd forint konszolidált árbevételt, és 2 milliárd forint nyereséget produkált.

Az rt. idei üzleti terve 60 milliárd forint árbevétel mellett, 3 milliárd forint adózás utáni nyereséget tartalmaz, míg csoport szinten 75 milliárd árbevétellel, és 4,5 milliárd forint nyereséggel számolnak.

Az anyavállalat a múlt évet 38 milliárd forint bevétellel, és 6 milliárd forint adózott nyereséggel, míg csoport szinten 44 milliárd forint bevétellel, illetve 3,7 milliárd forint nyereséggel zárta.

Tímár Gyula szerint, a cégcsoport és az anyacég múlt évi számai jelentősen elmaradnak a 2003. évitől, amikor az árbevétel 63,3 milliárd, és 55 milliárd forint illetve az adózott eredménye 8 illetve 7,1 milliárd forint volt.

“Az elmaradás magyarázata, hogy a 62,3 milliárd forintba kerülő 25,7 kilométer hosszú M7-es autópálya Ordacsehi-Balatonkeresztúr közötti szakaszának első fizetési elszámolása a Nemzeti Autópálya (NA) Rt.-vel 2005 januárjában volt esedékes – mondta Tímár Gyula. A sztráda szakaszt 2006. április 30-ig kell megépíteniük.

Az elnök-vezérigazgató elmondta: 2006-ban csoport szinten mintegy 70 milliárdos árbevételt, és 4,5 milliárd forintos adózott eredményt prognosztizálnak.

Az anyacég 1 milliárd forint jegyzett, és a 18,2 milliárd forint saját tőkével rendelkezik, és 75 százalékban az Épszerunió Rt., míg 25 százalékban az Inforg Rt. tulajdonában van.

A csoport árbevételének 70 százalékát autópálya-, autóút- és hídépítés, 10 százalékát lakóingatlan építés, míg 20 százalékát környezetvédelmi, szerelőipari és hulladékgazdálkodási kivitelezések teszik ki.

Az elnök-vezérigazgató a folyamatban lévő munkák közül megemlítette még az 53,6 milliárd forintos költséggel 2006. november végére elkészülő dunaújvárosi Duna-hidat, és a hozzá tartozó több mint 5 kilométer hosszú M8-as gyorsforgalmi utat, amelyet konzorciumi partnerével, a Hídépítő Rt.-vel közösen kiviteleznek.

A zuglói Paskál fürdő melletti 12 hektáros területen, a tervek szerint 2007-re készül el a Vegyépszer 16,7 milliárd forintos beruházásában több mint 1300 lakás. A Paskál Lakópark Rt-t, az Óbuda-Újlak Rt. 20 százalékos részvételével 2002-ben 500 millió forintos jegyzett tőkével kifejezetten erre a projektre alapította a Vegyépszer Rt.

“Alvállalkozóinkkal együtt, a tervezett ütemben, a múlt év októbere óta végezzük a nagytétényi Metallochemia-gyártelep kármentesítését. A 12 milliárd forintos beruházást 2008 májusáig kell befejezni” – hangsúlyozta Tímár Gyula.

Hozzátette: márciusban elnyerték az M6-os autópálya, M0-ás körgyűrű csomópontja és az érdi tető közötti 11 kilométer hosszú, városi szakaszának megépítésére kiírt közbeszerzési eljárást, 37,1 milliárd forintért, amelynek része a Metallochemia kármentesítés alatt álló területe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik