Üzleti tippek

Nyári ADSL-szüret

Félárú internet a nyár végéig. Pompásan hangzik, kihagyhatatlannak. Az akciók, mint minden esetben, azonban most is tartalmaznak buktatókat, amelyeket figyelembe véve már komorabb a kép. Tallóztunk az ajánlatok között, hogy megtudjuk, megéri-e.

Minden az egységes sávszélesség-emeléssel kezdődött, amely következtében megszülettek az olcsó, 512 kilobit/s letöltési sebességű csomagok, melyeket a szolgáltatók majdnem mind akció keretében kínálják a vásárlóiknak. A vállalatok azonban nem álltak meg az 512-es csomagoknál, az 1024-es megnövelt sebességű szolgáltatások is kedvezményessé váltak. Így, aki ügyes, fél áron böngészhet egészen augusztus 31-éig, akciós díjat fizethet egy évig, sőt még repülőjegyet is nyerhet a bekötéssel. Legalábbis a reklámok szerint, de nézzük, mi a valóság.


A bekötés problémája


Az első, s talán a legfontosabb buktató, hogy az ADSL-kapcsolathoz szükség van egy telefonvonalra is. Sok helyütt van, akkor nincs hond, de akinek nincs, valamelyik szolgáltatótól (ma már szabadon) szereznie kell. Ezért a legtöbb esetben az ADSL megszerzése előtt a telefonvonal kiépítése a feladat, amelyet a telefonszolgáltatók általában 30 napon belül szoktak vállalni. Ha mostanában kezdünk el intézkedni, akkor is legkorábban augusztus elején-közepén jutunk el ahhoz a pillanathoz, amikor is ténylegesen a szélessávúinternet-szolgáltatóval tudunk tárgyalni. Továbbá azon potenciális előfizetők sem dőlhetnek hátra, akik rendelkeznek vonallal, ugyanis nem biztos, hogy az már műszakilag alkalmassá van téve ADSL-adatforgalom kiszolgálására. Így ebben az esetben még beékelődik egy vonalvizsgálat.


Több szolgáltató kínál a kapcsolat mellé telefonvonalat is. Náluk a böngészés akár 30 napon belül megvalósulhat, bár ebben az esetben sem egyszerre történik a két szolgáltatás bekötése. A többi vállalatnál pedig könnyen előfordulhat, hogy csak augusztus közepén jelenik meg az internet az előfizető otthonában. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a későbbiekben a távbeszélő-állomás díja is rendre az ADSL pénzösszege mellé járul majd. A T-Online azonban, érdekes módon, belépési díjat csak azoknak nem számít, akik a világhálón keresztül rendelik meg az internetet. A többi szolgáltató eme összeget elengedi.


Mennyibe is kerül valójában?


A fenti sorokat olvasva felvetődik a kérdés, hogy megjelenik-e csekk formájában is a félárú internet. Ha optimisták vagyunk, akkor egy hónapra biztosan. A TvNet, az Enternet, az Externet és a T-Online többek között ilyen akciót kínál. Alternatív megoldásként a Vivanet az első két hónapot ingyen adja, igaz, hűségakciói is két hónappal hosszabbak. Az Interware pedig az első hónapot ingyen adja, utána pedig csak az ár 50 százalékát számítja fel augusztus végéig. Gyanús, hogy a két hónap immár egybeesik. Az Enternet ezen túlmenően felkínálja azon lehetőséget is, hogy a felhasználó egy évet előre egy teljes összegben kifizessen, s így akciós díjon internetezhet az adott esztendőben. Az Invitel szintén kedvezményes összeget számol. Mivel azonban a letöltés náluk nem korlátlan, így megállapít egy maximális összeget is. A csel ez esetben pedig itt van: egy rövid számítás után kiderül, hogy a maximális összeg eléréséhez mindössze 900 megabájt szükséges, egy aktív internetező azonban 1 gigabájtot is könnyen összeszed egy hónap alatt. Így inkább a maximális összeg a reális, amely összességében nem olcsóbb a többi szolgáltatónál.


A korlátos adatforgalom azonban nem csak az Invitel esetében szolgálhat meglepetésekkel. Többek között a T-Com és a Vivanet is használja a népszerűtlen számlálást. Az ex-Axelero szolgáltatónál az ADSL Start csomag ugyanis csak 3 GB letöltést engedélyez, utána pedig minden újabb giga 500 forintba kerül.

A Vivanet egyaránt kínál korlátos és korlátlan letöltéseket tartalmazó csomagokat. Az utóbbi természetesen drágább. Azt azonban nehéz lenne megmondani, hogy melyik éri meg jobban, hiszen ez a felhasználó internetezési szokásaitól függ. A Flexiadsl, a legolcsóbb csomagjuk a kivétel, hiszen csak korlátos változata van. Itt 1 GB ingyenes, utána pedig minden újabbért 500 forintot kell fizetnünk.

Habár nem ADSL-szolgáltató, mégis szót kell ejteni a UPC által működtetett Chello csomagokról, amelyeknek a nyáron kedvezményes a bekötésük. Egyes csomag megrendelése esetén az előfizető egymaga egy távoli, melegebb országba repülhet, ahol még interneteznie sem kell, hogy utána még időben visszaérjen a szeptemberi akciók kezdetére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik