Üzleti tippek

Módosított zárolások K&H-ügyben

Jelentős mértékben megváltoztatta a Fővárosi Bíróság, mint másodfokú testület a K&H-ügyben javasolt vagyonzárolásokkal kapcsolatos első fokú döntést. A TV2-t működtető MTM-SBS egyik tranzakciója is fennakadt a K&H-ügyet vizsgáló bűnüldöző szervek hálóján.

Megváltoztatta a Pesti Központi Kerületi Bíróság által a K&H-ügyben kért vagyonzárolásokkal kapcsolatosan még idén májusban meghozott döntést a másodfokon eljáró Fővárosi Bíróság – írja a Népszava. Korábban tizenhét természetes- és tizenhat jogi személy vagyona meghatározott részének és öt jogi személy teljes vagyonának zár alá vételét rendelték el – ez leginkább az ügy károsultjainak tekintett ügyfeleket és egyéb érdekelteket érintette. A bíróság az öt jogi személy teljes vagyonára elrendelt kényszerintézkedést hagyta helyben. Az érintett cégek a büntetőeljárásban gyanúsítottként szereplő Mészáros János és Kerék Csaba érdekeltségei.

Magyar György ügyvéd, a K&H-ügy egyes károsultjainak jogi képviselője elmondta, hogy még nem kapták meg a végzést. “Ezek szerint egyetértettek a beadott fellebbezésemben megfogalmazottakkal, miszerint jelentős gazdasági hátrányt szenvedhetnek azok a társaságok és magánszemélyek, akik bár nem részesei a büntetőeljárásnak, mégis úgy kezelik őket és zárolják vagyonukat” – mondta az ügyvéd.

Több mint félmillió dollárt utalt a TV2-t működtető MTM SBS a brókerbotrányban pénzmosóként megjelenő Montrade Ltd. angliai számlájára – a Magyar Nemzet információi szerint ez is kiderül az off-shore cég számlamozgásairól készített jogsegélykérelemből. Ennek részeként napokon belül megérkezik a Fővárosi Főügyészségre a londoni Barclays Banktól az a tranzakciós kivonat, amely a K&H Equitiesnél történt sikkasztási, pénzmosási botrány egyik kulcsszereplőjének, a Montrade Ltd. angol kirendeltségének számlamozgásait tartalmazza.

A Montrade nevű off-shore cég a szökésben lévő Schönthal Henrik érdekeltségébe tartozik. Az üzletembert itthon a brókerügy kapcsán pénzmosással gyanúsítják a nyomozó hatóságok. Azt egyelőre nem tudni, hogy a médiacég miért utalta az off-shore cég számlájára az említett összeget, az viszont bizonyos, a pénz a magyarországi Montrade-hez került, ahonnan továbbutalták.

A K&H-ügyet nemrég lezárták, jelenleg az iratismertetés zajlik; eddig összesen 26 személyt gyanúsítottak meg, közülük ketten jelenleg is szökésben vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik