Üzleti tippek

Nem enyhítették a Slovnaft bírságát

A szlovák pénzügyminisztérium illetékes bizottsága 1,341 milliárd korona (több mint hétmilliárd forintnyi) bírság megfizetésére kötelezte, és elutasította a pozsonyi Slovnaft fellebbezését. Az újabb vizsgálat során a miniszter még az állami árszabályozás lehetőségét is felvetette - írja a Népszabadság.

A testület indoklása szerint a Mol-csoporthoz tartozó cég gazdasági erőfölényével visszaélve 2002 januárjától 2004 szeptemberéig indokolatlanul magas benzinárakat szabott meg, s emiatt túlságosan nagy nyereséget ért el.

Az első fokon megszabott büntetést tizenegymillió koronával csökkentették, ugyanis a testület szerint a tudományos fejlesztésre és a környezetvédelmi beruházásokra kiadott pénzeket költségként számolhatták el, s részben érvényesíthették az üzemanyagok árában is.

A Népszabadságnak a cég szóvivője, Fél Krisztina elmondta, hogy a Slovnaft továbbra sem fizet, hanem törvényes lehetőségével élve fellebbez a pénzügyminiszterhez, akinek harminc nap áll rendelkezésére a döntéshez.

Jelenleg a pozsonyi Slovnaftban újabb ellenőrzés zajlik. Ivan Miklos pénzügyminiszter ezt az újabb vizsgálódást azzal indokolta, hogy a jelek szerint a vállalat továbbra is indokolatlanul magas üzemanyagárakat szab. – Ha ez bebizonyosodik, akkor nem zárható ki az állami árszabályozás sem – tette hozzá a tárcavezető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik