Üzleti tippek

Kedden adózási határidő

Elérkezett a második negyedéves bevallás ideje. Szja, eva és vállalkozói járulékot kell kedden fizetni.

Az idén második alkalommal kell megfizetni a négyszázalékos vállalkozói járulékot a főállásban egyéni vállalkozóknak, illetve a személyes közreműködőknek. Azonban ez az összeg a korábbival ellentétben most már a vállalkozói számláról is átutalható.


Az áprilisban megváltoztatott szabályozás szerint a betéti társaságokban, illetve korlátolt felelősségű társaságokban személyesen közreműködők járulékait a cég számlájáról kell teljesíteni. A nyomtatványon fel kell tüntetni a magánszemély adóazonosítóját.


Emellett a szokásos második negyedévi befizetéseket is meg kell tenni kedden. Így az alkalmazottaknál alapesetben a kifizető, vagy a munkáltató által levont jövedelemadó, jövedelemadó előleget kell megfizetni. Ezen túl, a magánszemély esetében, ha nem kifizetőtől származó jövedelmet szerzett, vagy az az előleget nem vonta le, akkor magának kell megfizetni az előleget. Továbbá jövedelemadó-előleget kell fizetnie az egyéni vállalkozónak és a mezőgazdasági őstermelőnek is.


Ezen felül az átalányadó előlegének, az eva előlegének, a vállalkozói járuléknak, a külföldi személytől levont adónak van kedden befizetési határideje. Továbbá július 12-én kell megfizetni, az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék, a társadalombiztosítási járulék, baleseti járulék és az egészségügyi hozzájárulás díját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik