Üzleti tippek

A június az ingatlanalapoké volt

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) tagjai által kezelt befektetési alapok összvagyona 6,7 százalékos havi növekedés után június végén meghaladta az 1553 milliárd forintot.

A június havi 97 milliárd forintos növekedésből több mint 76 milliárd forintnyi volt az új befektetés, míg az alapok hozama 21 milliárd forinttal növelte az alapok összvagyonát.

Az alapok meghatározó része a nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok közé tartozik (151 alapból 100), és az összes alap vagyonának 79 százaléka ilyen alapokban van. Júniusban az előző hónap tőkekivonása után a befektetők közel 45 milliárd forintnyi friss tőkét fektettek be nyilvános nyíltvégű alapokba.

Az alapok vagyona összesen 61 milliárd forinttal nőtt, ami 5,2 százalékos havi növekedést és 16 milliárdnyi pozitív hozamot jelentett a hónap során. Az 5 zártkörű értékpapíralap vagyona az alapok összvagyonának 2,4 százalékát adja, ez júniusban 7,7 százalékkal, 38 milliárd forintra nőtt, elsősorban a zártkörű pénzpiaci alap tőkevonzásának hatására.

Továbbra is az átlagnál gyorsabban (14,6 százalékkal) nőttek, így június végén már az összes vagyon mintegy 14 százalékkal (több mint 217 milliárd forint) volt a 18 magyarországi ingatlanalapban. Az ingatlanalapok vagyona közel 28 milliárd forinttal bővült, ennek döntő hányada, 25,6 milliárd forint volt az új befektetés.

A garantált alapok száma június folyamán kettővel nőtt, az így 28-ra gyarapodott alapok összvagyona pedig 9 százalékkal, több mint 6 milliárd forinttal nőtt a hónapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik