Üzleti tippek

Sztrájkveszély Ferihegyen

Eddig eredménytelenül zárultak az egyeztetések a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport és az egyik szakszervezet között a földi kiszolgálás kiszervezéséről, ezért az érdekképviselet nem tartja kizártnak, hogy sztrájkot hirdet.

Csorba Attila, a Légiközlekedési Dolgozók Független Szakszervezetének (LDFSz) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a hétfőn zárult hét napos egyeztetés nem hozott eredményt, ezért bár 24 óráig továbbra is várják a munkáltató ajánlatát megegyezés hiányában a sztrájk lehetőségét sem zárják ki.

Az elnök szerint a munkáltató “nem vette kellő komolysággal” az egyeztetéseket és kifogásolta, hogy ezeken a BA vezérigazgatója, Hárskuti János egyszer sem vett részt. A földi kiszolgálás tervezett kiszervezését a szakszervezet csak megfelelő, 3-5 évre szóló garanciával tartja elfogadhatónak, ezt azonban a munkáltató sokallja – mondta Csorba Attila. Az érdekképviselet egyebek között attól tart, hogy a tulajdonosváltás előtt álló BA földi kiszolgálási tevékenységét végzők munkahelye veszélybe kerülhet. Hozzátette: nem ért egyet azzal, hogy a BA a privatizáció előtt kiszervezze a földi kiszolgálási tevékenységet.

Ugyancsak a munkavállalók érdekeit sérti az elnök szerint, hogy egyes tevékenységek elvégzésére a cég nem vesz fel munkavállalókat, hanem szolgáltatásokat vásárol.

Csorba Attila indokoltnak tartaná azt is, ha az elmúlt egy évben 30 százalékkal megnövekedett forgalom kiszolgálásában dolgozók éves szinten legalább plusz 20 százalékos személyi jellegű juttatásban részesülnének, ám megegyezés még ebben a kérdésben sem született.

Szerkesztőségünk egyelőre nem érte el a Budapest Airport Rt. (BA) illetékeseit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik