Üzleti tippek

Tízezer fős leépítés a Sanyónál

A japán Sanyo elektronikai konszern világszerte tízezer fős leépítést tervez, ami alkalmazotti állományának tíz százalékának elbocsátását jelenti. A magyarországi, közel 1500 főt fogalkoztató üzem egyelőre nem érintett.

A Nihon Keidzai Simbun jelentése szerint háromezer japán alkalmazott érintett a Japánban foglalkoztatott 38 ezerből. A japán gazdasági lap úgy tudja, hogy a cég több kínai, indonéziai és más országbeli üzemét is bezárja. A Sanyo szóvivője egyelőre nem erősítette meg a lapértesülést, mint mondta: még semmi sem eldöntött. Utalt arra, hogy a jövő kedden a cég új üzleti tervet terjeszt elő.

A Sanyo a 2004/2005-ös, márciussal zárult üzleti évben 171,5 milliárd jenes (1,280 milliárd euró) nettó veszteséget halmozott fel, amelyet a japán belső fogyasztás gyengülésével és a jelentősen éleződő árversennyel magyaráztak. A cégnél erre a pénzügyi évre is veszteséget várnak 92 milliárd jen erejéig.

A Sanyo niigatai félvezetőgyárát októberben földrengés sújtotta, de gyenge volt a digitális kamerák és a mobiltelefonok értékesítése is. A háztartási elektronikai részleg régóta küzd az olcsóbb dél-koreai és kínai konkurenciával.

A dorogi székhelyű Sanyo Hungary Kft. 1999-ben alakult, alaptőkéje 36,1 millió euró. 2004 májusában a cégnek 1684 alkalmazottja volt. A Figyelőnet érdeklődésére a dorogi székhelyű cég HR vezetője elmondta, a magyarországi részleget nem fogja érinteni a leépítés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik