Üzleti tippek

Nincs új tulajdonosa a Parmalatnak

Nem kelt el a székesfehérvári Parmalat, mivel eredménytelenül zárult a csütörtöki versenytárgyalás a cég eladására kiírt pályázat egyetlen jelentkezőjével, a 60 százalékban tejtermelői tulajdonban lévő A-Tej Kft.-vel.

Somogyi Ferenc, a felszámolást végző T-M Line Kft. ügyvezető igazgatója elmondta a Világgazdaságnak, hogy jövő csütörtökön újabb pályázat jelenik meg, várhatóan 15 napos beadási határidővel.

A módosított irányár 4 milliárd forint lesz, szemben az eddigi 8 milliárddal. A készleteket előreláthatólag 1-1,4 milliárdért hirdetik meg. Az ügyvezető igazgató szerint a 8 milliárdos korábbi árral alapvetően nyugat-európai tejüzemeket kívántak megcélozni, a 4 milliárdos összeg viszont már több hazai érdeklődőt is vonzhat. A módosított ár közelít a Parmalat valós piaci értékéhez, amelyet tejipari szakértők 3-4 milliárd forintra becsülnek.

A versenytárgyalás azért volt eredménytelen, mert az A-Tej Kft. nem adta meg a hitelezői választmány által megszabott minimumárat. A lap információi szerint a termelői konzorcium a cégért 2 milliárdot ajánlott. A gazdálkodók ismét pályázni akarnak az A-Tejjel vagy más formációban. Esélyeik azonban – állítják szakértők – csökkenhetnek az új érdeklődők várható belépése miatt.

Az évi 65 millió liter tejet feldolgozó Parmalat a múlt évet 1,2 milliárdos veszteséggel zárta. Az 5-6 százalékos piaci részesedésű cégnél az idei első fél év is veszteséges lesz, mivel átlagárai mintegy 20 százalékkal csökkentek az olcsó tejtermékimport árletörő hatása miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik