Üzleti tippek

Feldarabolják a Bábolna Élelmiszer-ipari Rt.-t

A részvénytársaság leányvállalatait külön-külön privatizálnák és az értékesítéséből befolyó összegből fizetnék ki a vállalat 40 milliárdos adósságát. A feldarabolással Velez Zoltán nem ért egyet, ezért lemond vezetői posztjáról.


Felértékelődik a Bábolna Rt.

A végelszámolás alatt álló Bábolna Rt. egyes hírek szerint kezd felértékelődni a potenciális befektetők szemében. A társaság ugyanis a leányvállalatoktól megszabadítva kizárólag a növénytermesztésre koncentrálhatna, ami a hektáronként 33 ezer forintos földalapú támogatásoknak köszönhetően nem számít rossz üzletnek.


 

A jelenlegi állás szerint úgy tűnik, hogy mégsem egyben értékesítik a Bábolna Élelmiszer-ipari (BÉ) Rt.-hez tartozó vállalkozásokat, a Bábolna Takarmányipari Kft-t., a Pannon Baromfi Kft.-t, a Bábolna Baromfitenyésztő Farm Kft.-t, valamint az ESCA Hústermék-előállító Kft.-t. Az eredeti elképzelések szerint a “Bábolna-leányok” egy csomagban értékesítve kerültek volna új tulajdonoshoz, a 40 milliárdos adóssággal terhelt Bábolna Rt. pedig végelszámolással megszűnt volna. Eddig azonban még senki nem jelentkezett a BÉ Rt. egybeni megvásárlására.


A mostani elképzelés szerint a Bábolna Takarmányipari Kft., a Pannon Baromfi Kft., a Bábolna Baromfitenyésztő Farm Kft., valamint az ESCA Hústermék-előállító Kft. külön-külön kerülnének magánkézbe, az így befolyó bevételből kifizetnék a Bábolna Rt. körülbelül negyvenmilliárdos adósságát, a 13 ezer hektárt művelő, tisztán növénytermesztéssel foglalkozó társaságot pedig jövőre ugyancsak magánkézbe adnák. Az eredeti privatizációs terv ellenzői szerint külön-külön könnyebb értékesíteni és megszerezni a bábolnai leánycégeket. Egyes sajtóinformációk szerint a cégekre a pályázatokat a napokban írják ki. A Népszabadság értesülése szerint a csirkefeldolgozással foglalkozó Pannon Baromfi Kft. 581 millió forintos és a különböző húskészítményeket készítő ESCA 51 millió forintos állami kézben lévő üzletrészeit már meg is hirdették eladásra.


A BÉ Rt. feldarabolását azonban a részvénytársaság elnöke, Velez Zoltán, szakmai okokból nem támogatja, ezért a következő közgyűlésen a Népszabadság értesülései szerint bejelenti lemondását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik