Üzleti tippek

Eltörölhetik a sárga rendszámot

A gázolaj jövedéki adójáról nem tárgyal a kormány, de a költségvetést nem érintő intézkedéseket hajlandó tenni. Ennek megfelelően eltörölhetik a sárga rendszámot – adta hírül a Népszabadság.

A sárga rendszám eltörlését a kamionosok kérték egyik érdekképviseletükön keresztül. A kilencvenes években kötelezővé tett fuvarozói rendszámmal ugyanis számos előírásnak kell megfelelni a sofőröknek, így a közúti ellenőrzések során a bírságolások ideális alanyává teszi őket. A fehér alapú rendszámtáblával közlekedő konkurens fuvarozók pedig könnyebben vállalhatnak feketefuvarokat.

A gazdasági tárca mindemellett az ellenőrzési, bírságolási rendszert is átalakítaná. Az erről szóló rendeletet még júniusban kihirdethetik, októberben pedig az 1988-as közúti közlekedésről szóló törvényt is módosítanák.

Ha a fuvarozók elfogadják a kormány javaslatait, akkor ellenőrizhetnék a menetíró készülékeket is, amely a pihenőidőt, és a vezetési időt regisztrálja, és a normaidők megsértését büntethetnék is. Megszűnne az illetkbélyeges büntetés befizetése, és a külföldieknek lehetővé tennék a banki átutalást, illetve a bankkártyás fizetést. Újabb újdonságot jelentene az is, hogy a szabályokat megszegő külföldi járműveket akár vissza is tarthatnák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik