Üzleti tippek

ImpressCam: magyar digitális fényképezőgép a polcokon

A nagy világcégekkel próbál versenyre kelni az első hazai digitális fényképezőgép márka, az ImpressCam. A tajvani gyártási háttérrel rendelkező cég olcsóbb árak mellett megbízható minőséget ígér.

A nyaralási főszezon kezdetén jelentette be az egyetlen saját márkanévvel rendelkező magyar digitális fényképezőgép forgalmazó, az ImpressCam az új gépét.

Az ImpressCam Ultra Zoom nevű fényképezőgép, a nagy zoommal rendelkező gépek közé tartozik, közel 9-szeres nagyítási, közelítési lehetőséggel. A gép érzékenysége ISO 50 és 400 között szabadon állítható. A kép felbontása 2560*1920 képpontos, 4:3-as azaz a TV-vel megegyező oldal arányú. Egy mellékelt külön kábellel így TV-n is megtekinthetjük a képeket.

Noha a gép kézi és félautomata beállításokkal is rendelkezik, különlegessége, hogy 14-féle fotós téma program automatikával is felszerelték a tűzijátékoktól a dokumentum másolásig. Elektronikus színszűrők, képkeretek teszik teszik különlegessé, játékossá, művészivé a képeket.

A beépített Cyber Display típusú nagy felbontású elektronikus nézőke (EVF) pont úgy helyezkedik el, ahogy az a tükörreflexeseknél szokásos. Az állítható dioptriájú EVF a legerősebb napfényben is használható.

Az elkészített képeket rögtön akár pixelmélységig, 9-10-szeresre felnagyítva lehet visszanézni a hátfalba épített LCD-n. Az elkészült képek között a keresést kisebb 2*2-es vagy 3*3-as ún. bélyegkép nézetek segítik.

Mivel a színek másként jelennek meg napfény, fénycső, izzólámpa fényforrásoknál vagy felhős ég esetén, ezért ilyen esetekre a gép beállítható, vagy automatikusan képes is felismerni ezeket. Kevert fényforrásokhoz meg egy szürke vagy fehér lapot a fényképezőgép elé tartva egyetlen gombnyomással képes beállítani a fehér-egyensúlyt. Ám nemcsak a fehér-egyensúly, hanem a kép keménysége, színtelítettsége, kontrasztossága is 5-5 fokozatban állítható.

Az ImpressCam Ultra Zoom a képeket tömörítve tárolja; csekély, szokásos és erősebb tömörítések közül választhatunk. Szokásos tömörítéssel egy 512 MB-os SD memória kártyára átlagosan 650 db 5 MP-es felbontású fényképet készíthetünk.

A gép támogatja a DPOF szabvány szerinti közvetlen nyomtatást és nyomtatás előtt a képeket lehet forgatni és kivágni. Minden felvételhez legfeljebb 20 másodperces hangos szóbeli megjegyzést fűzhetünk. A képeket bemutató képsorozatba (slide show) fűzhetjük, amit az LCD hátfalon tekinthetünk meg.

Számítógépre USB 2.0-ás port-on keresztül nagy sebességgel lehet áttölteni a képeket. A géphez a különböző operációs rendszerekhez szükséges driver-eken felült több szoftver is jár. A képszerkesztő szoftverrel lehet a képekhez emlékeztető szövegeket csatolni.

Az ugyancsak mellékelt videó szerkesztő szoftverrel lehet vágni, snitteket egymáshoz illeszteni, külön hang, és külön zene csatornát kezelni, különböző szűrőket használni, átfedéseket, áttűnéseket és egyéb hatásokat meghívni, feliratozni, betűkkel játékos animációkat készíteni és vagy hatféle trükk felvétel torzítást kiválasztani. A harmadik melléklet program egy panorámafelvételt szerkesztő szoftver.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik