Üzleti tippek

Új tagokat választanak az MTI testületei

A Magyar Távirati Iroda Rt. (MTI) Tulajdonosi és Tanácsadó Testületének (TTT) és Felügyelő Bizottságának (FB) mandátuma június végén jár le. Az Országgyűlés június 27-i ülésén négy évre választ új tagokat a grémiumokba – írja a Népszava.

A nemzeti hírügynökség tulajdonosi jogait gyakorló TTT elnökét a kormánypárti, az elnökhelyettest pedig az ellenzéki képviselőcsoportok jelölik, megválasztásukról a parlament egyszerű többséggel határoz. A TTT tagjainak felét a kormánypártok, másik felét az ellenzék jelöli, úgy hogy minden képviselőcsoport legalább egy jelöltjét meg kell választani. Ha az egyik képviselőcsoport nem kíván tagot delegálni, akkor ugyanazon politikai oldal pártja teheti meg helyette.

Az MTI Rt. Felügyelő Bizottságának elnökét viszont az ellenzéki képviselőcsoportok jelölik, beválasztásukról ugyancsak egyszerű többséggel döntenek a az országgyűlési képviselők. Az FB-be a nemzeti hírügynökségről szóló törvény szerint öt tagot választ a parlament.

A választás napja előtt tizenöt nappal kell jelöltet állítani a tisztségekre. Úgy tudjuk, a frakciók hétfőn adják be javaslataikat a házelnöknek, s akár a lejárt mandátumú tagok újraválasztását is kezdeményezhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik