Üzleti tippek

Intenzíven vannak jelen a magyar vállalatok a térség országaiban

A magyar vállalatok, különösen tőkéjük súlyához képest intenzíven jelen vannak a balkáni országokban, közöttük Romániában, Szerbia-Montenegróban, illetve Bulgáriában – mondta Csillag István, a Magyar Export-Import Bank Rt. (Eximbank Rt.) elnöke hétfőn Békéscsabán az MTI-nek.

Csillag István a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Békés megyei szervezete által megrendezett vállalkozói konferencia előtt elmondta: a vállalatok teljesítménye alapján Magyarország napjainkra a régió legnagyobb tőkeexportőrévé vált.
A volt gazdasági miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a “bezzeg országnak” nevezett Szlovákiába tavaly 780 millió euró tőke érkezett az újra befektetett profittal együtt, míg Magyarországra 3,3 milliárd euró.

“A 2004-ben Szlovákiában megjelent és ott befektetett tőke több mint fele magyarországi cégektől eredt” – hangsúlyozta. Csillag István szerint ha az idén meg is jelenik a szlovákiai statisztikákban például a japán Toyota cég befektetése, akkor is a magyarországit csak megközelítő teljesítményt fog nyújtani északi szomszédunk.

Az Eximbank magyar exportot segítő tevékenységéről szólva Csillag István elmondta, hogy akkor tud a bank részt venni egy-egy ügylet segítésében, ha annak összege eléri az 500 ezer eurót. Ebben az esetben vagy a WTO által rögzített fix kamatozású hitelt tudnak nyújtani a magyar vállalkozóknak. Az Eximbank másik kedvezményes támogatását a Bubor felett plusz egy százalékos, kedvezményes hitelkamat mellett vehetik igénybe.

Csillag István elmondta, hogy a magyar export segítésére egy egész konzorcium áll az exportőrök rendelkezésére. A Magyar Fejlesztési Bank Rt. átmenetileg akár tőkével is beszáll egy-egy tőkehiányos, de ígéretes exportot tervező cég mögé. Az Eximbank segíthet az exportőr likviditási helyzetén például azzal, hogy kifizeti a leszállított áru vagy szolgáltatás ellenértékét a magyar cégnek, ha vevője később kíván teljesíteni. A konzorcium harmadik tagja, az Magyar Export-Hitel Biztosító Rt. Mehib Rt. pedig biztosítási alapon átvállalja az exportőr kockázatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik