Üzleti tippek

20 évvel tovább működhet a paksi erőmű

Rövidesen megkezdődik a paksi atomerőmű élettartam-hosszabbítására vonatkozó részletes környezetvédelmi hatásvizsgálat elkészítése – tudta meg a Világgazdaság. A paksi blokkok felújítása a tervek szerint 2012-től kezdődhet meg, s az erőmű 2032-ig termelhetne áramot.

A hazai villamosenergia-igény közel 40 százalékát kielégítő paksi atomerőműnek hosszú távon nincs alternatívája – jelezte több szakmai fórumon is Hatvani György, a gazdasági minisztérium energetikai helyettes államtitkára. Az egyik ok, hogy Paks 25 százalékkal olcsóbban termel áramot, mint a fosszilis fűtőanyagot használó erőművek, a másik pedig, hogy nem szennyezi a levegőt. Az eredetileg harmincéves üzemidő legalább húszéves meghosszabbítása összesen mintegy 150 milliárd forintos ráfordítást igényel, ezt az erőműtársaság saját forrásból képes finanszírozni.

Pakson egyébként akár két, ezer megawattos új blokk építésének is megvannak a feltételei. A nyolcvanas években már az előkészítő munkálatok is megkezdődtek, de ezeket később leállították. Új blokk építése továbbra sincs napirenden, bár a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. szakértői szerint 2010–2015 után legalább hatezer megawattnyi új kapacitásra lesz szükség az ellátásbiztonság fenntartása érdekében.

Új atomerőművi blokkok építéséhez parlamenti döntés szükséges. Lux Iván elmondta, a nemzetközi tapasztalatok alapján egy új nukleáris egység engedélyeztetése hosszadalmasabb, mint az üzemidő-hosszabbítás, legalább 7-8 évbe telik. Maga a kivitelezés is legalább 5-6 évig tart, ilyenformán a tervezéstől legalább 10-12 év egy új nukleárisáram-termelő üzembe állítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik