Üzleti tippek

Nem tervez nyaralást a magyarok 43 százaléka

Honfitársaink többsége egyáltalán nem tervez nyaralást. A külföldre utazók többsége Horvátországban tervezi eltölteni szabadságát, de hódít a belföldi turizmus is. Többek mellett ez is kiderült a GfK Hungária Piackutató Intézet „Utazási szokások 2005″ című Jelentéséből.

A GfK Hungária Piackutató Intézet legutóbbi, a magyarok utazási szokásait felmérő kutatásának tapasztalatai azt mutatják, hogy a magyarok közel fele (43,2 százalék) egyáltalán nem tervez szabadságot. Az összes megkérdezett mintegy 20 százaléka előreláthatólag otthon tölti a nyarat. A nyaralást, azaz legalább öt éjszakás főnyaralást tervezők többsége vízpartra, azaz tengerhez (9,6 százalék) vagy tavakhoz (8,9 százalék) kíván utazni. A tavakhoz utazók elsődleges úti célja a Balaton, a Velencei tó és a Tisza tó.

Összességében elmondható, hogy a válaszadók közel fele tehát nem kíván külföldre utazni szabadsága eltöltéséhez, hanem szülőhazájában marad. 1,6 százalék vagy nem tervez utazást. Európán kívüli országot a megkérdezettek 1,4 százaléka tervez meglátogatni.

Az elkövetkező 12 hónap nyaralóhelyeinek spontán említéses versenyében Horvátország az abszolút győztes – a megkérdezettek 16,1 százaléka említette az Adria partján elterülő országot. A listán Horvátországot a megkérdezettek 14,3 százaléka által megjelölt Magyarország következik. Őket követi – az említések számát tekintve – az örökzöld Mediterráneum: Görögország (5,9 százalék) és Olaszország (5,3 százalék), valamint Spanyolország (3,1 százalék).

Hová tervezik ezen a nyáron a szokásos éves nyári szabadságukat? (adatok százalékban kifejezve)

Tengerhez, tengerpartra 9,6
Tavakhoz 8,9
Vidékre 6,6
Városokba (nem a saját város) 2,4
Hegyekbe 4,3
Üdülőhajóra 0,1
Autós/buszos/vonatos/autóstoppos túrát tesznek 1,1
Otthon töltik 20,2
Nem nyáron mennek szabadságra 3,5
Egyáltalán nem terveznek szabadságot 43,2

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik