Üzleti tippek

Létszámleépítésről vitáznak az MTV-nél

Nem zárultak le az MTV menedzsmentje és a köztévé Üzemi Tanácsa (ÜT) közti tárgyalások a csoportos létszámleépítésekről a csütörtökön lejárt hivatalos határidőig – írja Népszava.

A felek nem írták alá a záródokumentumot, az ÜT ugyanis nehezményezte, hogy a menedzsment nem igazolta, hogy átcsoportosításokkal sem kerülhető el a tömeges elbocsátás, vagy csökkenthető a létszám. Az eredeti tervek szerint 185 belső munkatárstól váltak volna meg a reorganizációs terv jegyében, a létszám azonban a zárdokumentum várható aláírása előtt egy nappal már 140-re csökkent.

A köztévé szervezetének megreformálását az Országgyűlés már 2004-ben szorgalmazta, a költségvetésből nyújtott céltámogatást meg is kapta az MTV. Az ésszerűsítés bejelentésekor a menedzsment közleményben tudatta: a szervezeti átalakítás a hatékony működést szolgálja, azt, hogy az MTV új székházába már versenyképes televíziós gárdával költözzenek. Az ÜT egyelőre nem kapott választ, hogy az elbocsátásoktól mekkora megtakarítás várható.

Amennyiben az érdekvédelmi szervezet és a köztévé vezetése a pénteki tárgyaláson megegyezik, már a jövő hét elején kiküldik a felmondóleveleket. A hírek szerint főként azokat küldik el, akik vagy nyugdíjba vonulnak, vagy önként is távozni akartak, illetve évek óta be se tették a lábukat a tévébe. Az elbocsátottak lehetőséget kapnak arra, hogy részt vegyenek az MTV belső álláspályázatán és, ha egyéb munkakörbe felveszik őket, visszavonják felmondásukat.

Szeptemberben a következő elbocsátási hullám is várható, akkor az előzetes kalkulációk szerint kétszáz munkatárs kerül lapátra – a lap értesülései szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik