Üzleti tippek

Bezár a kaposvári NABI üzem

Heteken belül bezár az autóbuszgyártással foglalkozó NABI Rt. kaposvári gyáregysége, miután az utolsó, 100 buszra szóló Los Angeles-i megrendelést teljesítik - közölte a NABI Rt. pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

Elmondása szerint a bezárás egyik oka, hogy az amerikai szövetségi közlekedési hatóság elutasította a cég kérelmét, azaz a Kaposváron gyártott CompoBusok a továbbiakban nem mentesülnek az úgynevezett Buy American szabály alól, amely kimondja, hogy az amerikai szövetségi támogatást felhasználó közbeszerzéseknél az autóbuszok alkatrészértékének 60 százaléka egyesült államokbeli gyártóktól kell hogy származzon, és a végső összeszerelést is a tengerentúlon kell végezni.

Horváth Péter szerint a bezárás másik oka a jelentős forint/dollár árfolyamváltozás, ami miatt komoly veszteséget szenvedtek el az elmúlt három évben. Míg a gyár átadásakor 1 dollár 300 forinttal volt egyenértékű, jelenleg 206 forintot ér.

A vezérigazgató-helyettes arra a felvetésre, hogy van-e esélyük más országokban, illetve Magyarországon eladni a buszaikat, azt mondta: ha a hazai piacvédelem is olyan erős lenne, mint az Egyesült Államokban, akkor – lévén szó magyar fejlesztésű buszokról – feltehetően nem lennének gondjaik az értékesítéssel.

A NABI Rt. kaposvári gyárát 2002 júniusában adták át. Az egyedülálló technológiával készülő CompoBus termékcsalád kifejlesztésére, illetve a gyártóeszközökre, valamint a 23 hektáron megépült kaposvári beruházásra összességében mintegy öt milliárd forintot fordítottak.

Kezdetben úgy tűnt, egy sikertörténet részesei lehetnek a kaposváriak. A hosszú távú terveket az akkor még reményt keltő megrendelésekre alapozták. Elsősorban az Egyesült Államokba, valamint Nagy-Britanniába szállítottak autóbuszokat.

A kaposvári gyárban “csúcsidőben” 270 dolgozót foglalkoztattak. Az elmúlt öt hónapban előbb 100, majd további 70 dolgozónak mondtak fel, június végére pedig húszan maradnak az üzemben.

A cég pénzügyi vezérigazgató-helyettese a gyár további sorsáról szólva azt mondta: “nyitottak vagyunk mindenre”. Szerinte szóba jöhet az eddigi profilba illő közös vállalkozás, de megfelelő vevő esetén akár el is adnák a kaposvári gyárat. Hozzátette: már elkezdtek különböző tárgyalásokat, de ezek még nagyon kezdeti stádiumban vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik