Üzleti tippek

Perelhetnek a gabonatermelők

Számos termelő pert indíthat a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ellen, ha a szervezet rövid időn belül nem szállítja el a bérelt raktárakból az uniós intervencióban megvett tavalyi gabonát – írja a Világgazdaság.

A legnagyobb hazai agrár-érdekképviseletnek számító Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára, Tóth István elmondta, hogy az MVH a tulajdonosokkal máig mintegy 1,4 millió tonna tárolóra kötött határozott idejű bérleti szerződést. Ebből legalább egymillió tonna esetében a megállapodás május 31-vel vagy röviddel azt követően lejár.

Az ország egyes térségeiben már a nyári kalászosbetakarítás után árutárolási gondokat okozhat, ha a termelői raktárak időben nem ürülnek ki, vagy nem sikerül elvégezni az új termés befogadásához szükséges fertőtlenítési munkálatokat – közölte Tóth István.

Május 31-vel csupán 50-90 ezer tonna árura szóló raktárbérleti szerződés szűnik meg, és az MVH szükség esetén a terményeket új tárolókba szállítja – reagáltak hivatali szakértők. Korábban 500 ezer tonnányi kapacitás bérleti ideje járt volna le május végével, de a hivatal a határidőt a tulajdonosok beleegyezésével az esetek zömében meghosszabbította.

Az agrártárca és az MVH ugyanakkor válságtervet is készít arra az esetre, ha a múlt évi gabona egy részét valamilyen okból mégsem tudná elhelyezni, illetve az új termés raktározása egyes gazdálkodóknál súlyos gondokat okozna. A lap információi szerint ez főként vasúti, honvédségi és egyéb szükségtárolók kialakítását jelenti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik