Üzleti tippek

Tejtermelők is harcba szállnak a Parmalat vagyonelemeiért

Megalakult az a tejtermelői konzorcium, amely indulni kíván a felszámolás alatt álló Parmalat Rt. vagyonelemeire kiírt értékesítési pályázaton. A Világgazdaság információi szerint a konzorcium állami segítségre is igényt tartana.

A múlt héten megalakult az a tejtermelőkből álló konzorcium, amely indulni kíván a felszámolás alatt lévő székesfehérvári Parmalat Rt. vagyonelemeire kiírt értékesítési pályázaton – mondta Istvánfalvi Miklós, a szövetkezeti érdekképviselet Fejér megyei választmányának elnöke. A lap értesülései szerint a konzorcium megvásárolta a Parmalat pályázati anyagát, és felvette a kapcsolatot az agrártárcával is. Ez utóbbi információt Benedek Fülöp, a tárca közigazgatási államtitkára is megerősítette.

A minisztérium nem zárkózik el a konkrét tárgyalásoktól, de az már most biztosra vehető, hogy az esetleges költségvetési szerepvállaláshoz meg kellene szerezni Brüsszel jóváhagyását is. Az állami segítség feltételéül viszont – összeférhetetlenségi okokból – azt várta volna, hogy a konzorcium tisztán a gazdálkodóké legyen. A lap úgy tudja, hogy e feltétel ma nem teljesül, mivel a szervezetben a termelők csak többségi tulajdont szereztek.

Eddig összesen hárman vásárolták meg a Parmalat pályázati anyagát – tudtuk meg Somogyi Ferenctől, a felszámolást végző TM Line Kft. ügyvezető igazgatójától, aki a vevőket ugyanakkor nem kívánta megnevezni. A pályázatok beadási határideje egyébként június 3-án jár le. Mint ismert, a felszámoló a Parmalat működő vagyonelemeit nyolcmilliárd forintos irányáron adná el. Ezt az összeget a lapnak nyilatkozó tejipari szakértők túlzottnak minősítették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik