Üzleti tippek

Lassan folynak be a jövedéki adók

Meglehetősen lassan érkeznek a befizetések a vám- és pénzügyőrséghez: az április végén elvárható több mint egyharmados teljesítési arány helyett az előirányzott összeg 27,6 százaléka érkezett a kasszába az első négy hónapban.

Összesen közel 230 milliárdot regisztráltak a bevételi számlákon, amelyeken az év végén legalább 834 milliárdnak kellene lennie. Várhatóan további 8-10 milliárd forintot jelent majd, hogy július elsejétől visszaáll az uniós csatlakozás előtti rend, és újból a vámhatóság veti ki és szedi be az importáfát.

A főbb bevételi források közül egyedül az energiaadó érkezett ütemesen, ám ennek összege – 5,8 milliárd – elhanyagolható a főbb tételek mellett. Ez utóbbiak közül a jövedéki adó a legjelentősebb, ebből az adónemből 183,5 milliárdot szedtek be április végéig, bő félmilliárddal kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban.

Feltűnő, és immár több hónapos tendencia, hogy a dohánygyártmányok után befizetett jövedéki adó nem a terveknek megfelelően alakul: amíg tavaly az év első négy hónapjában 57,8 milliárd forintot regisztráltak, addig az idén ennél hatmilliárddal kevesebbet.

Az üzemanyagok utáni befizetések némiképp ellensúlyozták a jövedéki bevételek visszaesését. A tavalyi adathoz képest 4,3 milliárdos többlet mutatkozik, ami javarészt a növekvő gázolaj-felhasználásnak köszönhető.

Regisztrációs adóból változatlanul kevesebb a beszedett összeg, mint amellyel időarányosan számolni lehetne. December végéig 62,3 milliárdos bevétel az elérendő cél, ebből mostanáig 15,3 milliárd realizálódott. Ez az adat azt jelzi, hogy továbbra sem tért magához az év eleji álmos hangulatból a gépjárműpiac.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik