Üzleti tippek

3,8 milliárd forint veszteség a K and H Equitiesnél

A K and H Equities Rt. 2004-ben 14,589 milliárd forint mérlegfőösszeg mellett 3,846 milliárd forint mérleg szerinti veszteséget könyvelt el, saját tőkéje az év végén 1,007 milliárd forint volt – derül ki a brókercég éves jelentéséből.

A társaság tavaly kapta vissza működési engedélyét és 2004 folyamán csak kilenc hónapig működött, ez a magyarázata annak, hogy mérlegfőösszege az egy évvel korábbihoz képest 10,3-szorosára bővült. Piaci részesedése ennek ellenére a tulajdonos K and H Bank korábbi közlése szerint 2004 végén már 14,2 százalékot ért el, s 137,5 milliárd forintos forgalmával a harmadik legsikeresebb brókercég volt.

A tavalyi veszteség oka – akárcsak az előző évi 9,031 milliárd forintos mérleg szerinti veszteségé – a várható veszteségekre képzett céltartalék volt.

A társaságnál jelentős visszaélések történtek, amelyekből származó veszteségek fedezetére a társaság 11,428 milliárd forint céltartalékot képzett. A jelentős bizonytalanságok miatt az ügy végső kimenetelét jelenleg nem lehet megítélni, és a tényleges veszteség jelentősen eltérhet a megképzett céltartalék összegétől – áll a független könyvvizsgáló jelentésében.

Az Ernst and Young Kft. véleménye korlátozása nélkül felhívja a figyelmet arra: a társaság tőkehelyzete miatt pénzügyi segítséget kért és kapott tulajdonosától, s az, hogy a jövőben is folytatni tudja a tevékenységét, attól függ, hogy a tulajdonos elegendő forrást biztosít-e számára a jövőben.

Az anyabank a veszteség rendezésére tavaly többször is –magasan a névérték felett – megemelte a leánycég tőkéjét, s egy ízben tőkeleszállítást is végrehajtott. Ennek következtében jegyzett tőkéje az egy évvel korábbi 637,3 millióról 200,4 millió forintra csökkent, saját tőkéje pedig -8,232 milliárdról 1,007 milliárd forintra javult.

A tulajdonos K and H Bank vezérigazgatója, John Hollows április végén azt mondta az MTI-ECO-nak, hogy a brókercégnél jelenleg nem látnak okot további tartalékolásra, de ha bírósági eljárás során kiderülne, hogy szükség van rá, természetesen növelni fogják a tartalék összegét. Továbbra is aktívan együttműködünk az eljáró hatóságokkal és változatlanul fennáll a fő részvényesek arra vonatkozó kötelezettségvállalása, hogy minden jogos igényt kielégítünk – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik