Üzleti tippek

70 milliárdos hiány a vasútnál

Idén a MÁV vezetése 236,6 milliárd forint bevétel mellett 302,8 milliárd forint kiadást hagyott jóvá, a vasúttársaság mérleg szerinti vesztesége 77,7 milliárd lesz. A lap információi szerint a MÁV eddig legnagyobb hiányát 8 milliárddal akarja csökkenteni.

A hiány kamatterhek emelkedéséből, illetve a személyszállítási és a pályavasúti közszolgáltatás bevételekkel nem fedezett költségeiből adódik össze – írja a Magyar Nemzet. Az állam ugyanis a megrendelt szolgáltatások után a teljes költséget nem téríti meg. Egyedül a személyszállító szerelvények közlekedtetése 52,4 milliárd forintos hiányt jelentett a MÁV-nak: a 114,2 milliárd forint összbevételből 50,3 milliárd forintot folyósít az állam. A lap értesülései szerint ugyanakkor a Pénzügyminisztérium vezetői még nem írták alá az idei közszolgálati szerződést.

A MÁV személyszállító vonatai az idén 154 millió utast szállítanak, az árufuvarozási üzletág teljesítménye pedig 46,5 millió tonna lesz. A az áruszállításból egyébként – 71 milliárd forint árbevétel mellet – várhatóan 7,5 milliárd eredményt ért el a MÁV. A vasúttársaság ez évben 6,8 milliárd forintot költ saját forrásából hatékonyságot és a versenyképességet javító beruházásokra, a járműpark fejlesztését kizárólag hitelből valósítják meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik