Üzleti tippek

Nőtt az illegális szoftverek aránya

A több éve tartó folyamatos csökkenés után tavaly 2 százalékkal nőtt az illegális szoftverek aránya Magyarországon; a jelenlegi 44 százalékos szoftverillegalitási arány így már 9 százalékkal magasabb az Európai Unió országaiban mért adatoknál – közölte a Business Software Alliance (BSA) szerdán az MTI-vel.

A BSA megbízásából az International Data Corporation (IDC) által készített, a 2004-es évre vonatkozó illegális szoftverfelhasználással foglalkozó tanulmány szerint megfordult az évek óta tartó pozitív tendencia: az európai csatlakozást követő egy évben a régióban egyedül Magyarországon nőtt az illegális üzleti szoftverek aránya. Tavaly Magyarország lemaradása az uniós átlagtól 5 százalék volt.

A világ 87 országában készített felmérésből kiderül, hogy a magyar IT iparágat érintő veszteségek a 2003-ban mért 96 millió dollárról 2004-ben 126 millió dollárra nőttek. Figyelembe véve, hogy a magyar IT piac méretét szakértők 10 milliárd forintra becsülik, a 2 százalékos növekedés jelentős veszteséget jelent, nemcsak az IT iparág, hanem az egész nemzetgazdaság számára – derül ki a BSA közleményéből.

A szoftverillegalitási arány magyarországi növekedése Közép-Európában a legrosszabb, hiszen a legtöbb környező országban javult vagy stagnált ez a mutató.

A BSA célja, hogy a magyar gazdaság szereplői, a kormányzati szféra és a hatóságok is megértsék, hogy az alacsony illegalitási arány számos gazdasági mutató javulását eredményezi, így például a beruházásokét, a foglalkoztatottságét.

A kis- és közepes vállalkozásokra továbbra is fokozottan jellemző, hogy a jogkövető szoftverhasználatuk messze elmarad az európai gyakorlattól, és az ebben a vállalkozói rétegben tapasztalható “költséghatékony” szoftverhasználat rontja leginkább Magyarország átlagát, és az ország gazdasági felzárkózásának esélyeit.

A BSA támogatja a rendőrség, a Vám és Pénzügyőrség munkáját az illegális szoftverfelhasználás csökkentésére. A szervezet célja továbbá, hogy a társadalom jogkövető szereplőivel szövetkezve a jövőben határozottabban lépjen fel azon vállalatok ellen, akik jogsértő és törvényellenes üzleti gyakorlatukkal Magyarországot mind a nemzetközi megítélés szempontjából, mind gazdasági szempontból hátrányos helyzetbe hozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik