Üzleti tippek

Megállapodás a felszolgálási díj bevezetéséről

Megállapodtak a szakmai érdekképviseletek megbízottai és az állami szervezetek képviselői a felszolgálási díj bevezetésének feltételeiről. Az egyeztetésen olyan rendszer létrehozása volt a cél, amely a vendéglátásban az eddigi feketepénzek jó részének kifehérítéséhez vezet.

A szakmai érdekképviseletek megbízottai és az állami szervezetek képviselői csütörtökön megállapodtak a felszolgálási díj bevezetésének feltételeiről. A megbeszélést követően Katona Béla (MSZP), az Országgyűlés idegenforgalmi bizottságának tagja, az MSZP frakcióvezető-helyettese elmondta: a megállapodás szerint a szervízdíj mértéke maximum 15 százalék lehet, és az áfa megfizetését követően a tulajdonos ezt szétoszthatja az alkalmazottak között. Az alkalmazottak 15 százalékos nyugdíjjárulék megfizetése mellett e jövedelmükre is nyugdíjjogosultságot szereznek.

Az egyeztetésen részt vett többek között: Kolber István, a regionális fejlesztésért és a felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter, valamint Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára és az ágazati párbeszéd bizottságban képviselt szervezetek vezetői.
Az érdekképviseletek a megállapodás létrejöttét úgy értékelték, hogy az lényegében többletterhek kirovása nélkül ad módot a feketegazdaság kifehérítésére úgy, hogy a vállalkozók és a munkavállalók is megtalálják számításukat. Az egyeztetésen olyan rendszer létrehozása volt a cél, amely a vendéglátásban az eddigi feketepénzek jó részének kifehérítéséhez vezet – tette hozzá Katona Béla. 

Az MSZP frakcióhelyettese aláhúzta: megtalálták azokat a megoldásokat, amelyek önkéntes alapon érdekeltté teszik a pincéreket abban, hogy a szervizdíjból származó jövedelmük után nyugdíjjárulékot fizetve szolgáltatást kaphassanak az államtól. Az így származó jövedelmet az idegenforgalmi bizottság tagja speciális jövedelemfajtának mondta, mivel az nem hasonlítható sem a tőke-, sem a munkajövedelemhez.

Kolber István kiemelte, hogy az új konstrukció vállalkozóbarát, mert az áfán kívül más adó nem terheli. A tárca nélküli miniszter ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a szervizdíj és a borravaló nem keverendő össze. A szervízdíj ugyanis kötelező, amennyiben azt az étlapon feltüntetik, míg a borravaló önkéntes, a vendég megelégedettségi fokát hivatott kifejezni. Az utóbbi után az érvényes adószabályok szerint kell adózni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik