Üzleti tippek

Új erőművel üzemel a TVK

Tiszaújvárosban átadták a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Rt. ipartelepén megépített kombinált ciklusú, gáztüzelésű erőművet, amelynek összköltsége csaknem 54 millió euró volt.

Pálfy Gábor, a TVK Rt. tájékoztatásért felelős vezetője elmondta: a TVK Rt. 2002 elején kezdte meg az utóbbi évtizedek legnagyobb hazai technológiai beruházását, az összesen 430 millió eurós Petrolkémiai Fejlesztési Projektet. Az új létesítmények üzemeltetéséhez szükséges gőz mennyiség biztosításához elengedhetetlenné vált egy gazdaságos, villamos energiát is termelő erőmű.

A beruházás megvalósítására a német RWE-EnBv többségi tulajdonában lévő Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Rt. 74 százalékos, és a TVK Rt. 26 százalékos tulajdoni aránnyal hozta létre a TVK-Erőmű Kft.-t.

A zöldmezős beruházás során egy korszerű, 34 megawattos villamos, illetve 260 tonna óránkénti gőz teljesítményű kombinált ciklusú gáztüzelésű erőmű épült meg.

Az új erőmű megvalósításában részt vett a Siemens Industrial Turbomachinery AB. és a Transelektro Rt. is. A teljes beruházási költsége 53,33 millió eurót tett ki, az összeg negyedét finanszírozták a tulajdonosok, 75 százalékát a hitelként az OTP Bank Rt. nyújtotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik