Üzleti tippek

Hétszeres profitnövekedés az Airbus gyártójánál

Az európai EADS, a második legnagyobb repülési, védelmi és űripari társaság az első negyedévben 328 millió euróra euróra növelte adózott eredményét a tavalyi első negyedévi 49 milliójához képest.

Az üzemi eredmény egyszeri tételek nélkül 657 millió euróra gyarapodott a tavalyi 198 millióhoz képest, a forgalom 16 százalékkal 7 milliárd euróra nőtt 6 milliárdról. Az új megrendelések főleg az Airbus és az űripari részleg miatt az első negyedévben 9 milliárd eurót tettek ki, az egy évvel korábbi 3,4 milliárd euró helyett.

A cégnél megerősítették, hogy egész évre több mint 2,6 milliárd eurós üzemi eredményt várnak 33 milliárd eurós forgalomból, és 350-360 új Airbus repülőgépet adnak át.

A francia-német-spanyol konzorciumból 2000-ben részvénytársasággá alakított EADS tavaly ötödik éve teljesített jobban a tulajdon előrejelzéseinél. Az idén 33 milliárd euró körüli bevételt és 2,6 milliárdos üzemi eredményt várnak a vállalatnál. 2003-ban az Airbus 305 gépet szállított megrendelőinek, első ízben többet – 24-gyel -, mint fő versenytársa, az amerikai Boeing. Sokat remélnek az Airbus új óriásgépétől, a Boeing-féle Jumbónak közvetlen versenyt támasztó Airbus A380-astól, amely április 27-én megtette első próbaútját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik