Üzleti tippek

Brit vagy mediterrán boltstruktúra alakul

Átrendeződik a magyarországi kiskereskedelmi piac. Tért hódítanak a hipermarketek, azonban most már egymás elől is elhalásszák a vásárlókat.

Számok

Magyarországon a kiskereskedelmi eladások 38 százalékát 200 négyzetméter alatti, 10 százalékát a 200 és 400, míg 26 százalékát a 401 és 2500 négyzetméter közötti boltok adják. Az eladások több mint negyedét a 77 hipermarket biztosítja.

További koncentráció várható a kiskereskedelem területén – állítja az ACNielsen Piackutató felmérése. Az elmúlt három év alatt 2250 kis élelmiszerbolt szűnt meg Magyarországon, miközben folyamatosan szaporodnak a nagy eladóterű üzletek. Mindez a fogyasztói szokások átrendeződésének köszönhető.


A kutatóintézet szerint a vásárlók 40 százalékánál az ár a döntő szempont, s csupán 15 százalékra tehető azoknak a száma, akiknek az ár és a promóció nem jelent vonzerőt.


Szalóky Tóth Judit, a cég igazgatója szerint tovább folytatódik a nagy üzletek térnyerése, de Magyarországon a hipermarketek aránya a kilencvenes évek nyugat-európai adataival hasonlítható csak össze. Mivel az eladások volumenében jelentős növekedésre nem lehet számítani, valószínű, hogy ezek a cégek egymástól halásznak el vásárlókat.


Amerre a piac tart


A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a magyar piacon egyszerre nagyon magas a kisboltok és a hipermarketek részesedése. Az előbbi mediterrán vonás, míg az utóbbi északi, német, vagy brit specifikum.


Szalóky elmondta, hogy 2005-ben mintegy 20 új hipermarket átadására kerül sor. Ebből tizenötöt a legnagyobb társaság indít, míg a többiek 1-2 üzlet nyitását tervezik. Ezzel megközelíti a százat az ilyen jellegű boltok száma. Az ország azonban még így is elmarad az egymillió főre jutó üzletek száma tekintetében a régióhoz és Nyugat-Európához viszonyítva: az utóbbi térségben átlagosan 15 üzlet jut egymillió főre, csakúgy, mint Csehországban. Szlovákiában 13, Lengyelországban pedig 5,8 ez a szám.


Terjednek a saját márkák


Szalóky elmondása szerint a jövőbeli trendek egyértelműen a saját márkát térnyerését hozzák. Ezt jelzi, hogy ezeknek a termékcsoportoknak az ismertsége 98 százalék, míg a háztartások háromnegyede vásárolt ilyen terméket az elmúlt négy év során. Részesedésük a piacból 12 százalékos, és évente 1,2 százalékkal nő. Mindkét szám messze meghaladja a kelet-európai átlagot. Egyértelmű növekedés elé néznek az egészség és a higiénia fogalmával társítható termékek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik